Olomoučtí vědci udělali další krok v boji se smrtelnou nemocí

Vědci z olomouckého Ústavu molekulární a translační medicíny se podíleli na významném úspěchu v boji s nevyléčitelnou cystickou fibrózou.

Olomoučtí lékaři společně s týmem kanadských vědců z Montrealu zjistili, že látka fenretinid používaná při léčbě a prevenci některých druhů rakoviny, dokáže účinně bránit infekci Pseudomonas aeruginosa. Právě na tuto infekci pacienti s cystickou fibrózou často umírají.
Americký úřad pro léky a potraviny (FDA) nyní povolil klinické zkoušky na pacientech. „Něco takového se povede jednou za dva, tři roky. Pokud vše půjde dobře, mohly by být výsledky klinické studie známé za 16 až 24 měsíců,“vysvětlil Marián Hajdúch, ředitel Ústavu molekulární a translační
medicíny.
Rozhodnutí americké agentury povolit zahájení klinické studie má v tomto případě
významný vliv i pro následný vývoj léku. „V těchto situacích platí speciální režim, aby se
pomohlo pacientům, kteří mají smůlu, že trpí vzácným onemocněním. Celý schvalovací proces běží výrazně rychleji,“ dodal Hajdúch. Nový lék by se měl testovat v příštím roce i na nemocných v České republice.
Pacientů s cystickou fibrózou je na celém světě okolo 70 tisíc, v Česku zhruba dvě stě. Nyní se už dožívají dospělosti, ale i tak mají výrazně kratší život. A velmi často umírají právě na chronické infekce.