ONLINE: Extrémní skokan Baumgartner zkusí překonat několik rekordů současně

Felix Baumgartner již absolvoval několik zkušebních skoků. Letos v březnu skočil z výšky 22 kilometrů a v srpnu se vrhnul vstříc Zemi z 29 km výšky.

Felix Baumgartner již absolvoval několik zkušebních skoků. Letos v březnu skočil z výšky 22 kilometrů a v srpnu se vrhnul vstříc Zemi z 29 km výšky. Zdroj: Profimedia

Extrémní seskok Felixe Baumgartnera
Příprava na extrémní seskok Felixe Baumgartnera
Felix Baumgartner
rekordní seskok Joe Kittingera v roce 1960
Felix Baumgartner s Joe Kittingerem (vpravo)
6
Fotogalerie
Rakušan Felix Baumgartner se dnes pokusí o svůj rekordní seskok z výšky nejméně 36 576 metrů. Podle hlavního meteorologa Baumgartnerovy mise je začátek podzimu jedním z nejlepších období, kdy se o pokoření rekordu pokusit. I když se startovní přípravy dostaly až do fáze, kdy byl Baumgartner připraven v kapsli, jeho úterní pokus byl odvolán.

Na dnešní den čekal Rakušan déle jak sedm let. Na pokus o překonání rychlosti zvuku začal třiačtyřicetiletý Baumgartner pomýšlet již v roce 2005. Jisté zdržení v přípravě ale způsobila žaloba podnikatele Hogana, který se soudil o nápad rekord překonat. Soud však rozhodl v prospěch Rakušana a společnosti Red Bull, která projekt financuje. Pokud bude v úterý pokus o seskok nakonec zcela odvolán, naskytne se další příležitost tento čtvrtek.

„Cítím se jako tygr v kleci, který čeká na to, až ho vypustí,“ nechal se slyšet třiačtyřicetiletý Baumgartner, který letos absolvoval dva cvičné seskoky z výšky 21 800 metrů a 29 610 metrů. Na přímý přenos z pokusu v Novém Mexiku se můžete podívat i na našich stránkách.

Pokud akce nazvaná RedBull Stratos Baumgartnerovi vyjde, překoná hned několik rekordů: s balonem se dostane zatím nejvýše, z největší výšky seskočí, ve volném pádu překoná rychlost zvuku a předpokládaným časem 5 minut a 35 sekund dosáhne i nejdelšího volného pádu.

Bývalý příslušník rakouské armády Baumgartner se riskantními kousky proslavil v minulosti již několikrát. V roce 2003 například s pomocí speciálního karbonového křídla přeletěl kanál La Manche. Jindy zase skákal z mrakodrapů v Malajsii a na Tchaj-wanu. Za seskok z ruky sochy Krista v Riu de Janeiru drží rekord za nejnižší (29 metrů) BASE jamp (seskok z budov).

Dosavadní rekord seskoku z nejvyšší výšky drží bývalý americký voják Joseph Kittinger, který 16. srpna 1960 seskočil z výšky 31 333 metrů. Díky tomu drží i rekord v délce volného pádu, činí 4 minuty a 36 sekund. Američan drží i třetí rekord v rychlosti za volného pádu, který se pokusí Baumgartner zlomit. Je jím rychlost 988,14 km/h.

Podle některých odborníků, se ale Kittingerův pád nepočítá kvůli malému stabilizačnímu padáku a za rekordní pád byl v té době považován výkon Rusa Jevgenije Adrejeva z 1. listopadu 1962. Ten padal 24,5 kilometru.

Čtvrtý rekord v podobě nejvyšší výšky letu balónu s lidskou posádkou ustanovili 4. května 1961 Victor Prather a Malcolm Ross. Ti vystoupali do výšky 34 668 metrů. Jejich úspěch ovšem poznamenala smrt Victora Prathera, který zemřel po pádu z popruhů záchranného vrtulníku a utopil se.