Opava chystá rekonstrukci zimního stadionu za 150 milionů. Historie stavby sahá do 19. století

Stávající dlouhodobě nevyhovující zázemí nahradí třípatrová hala.

Stávající dlouhodobě nevyhovující zázemí nahradí třípatrová hala. Zdroj: vizualizace MOnolot studio

V pořadí druhá budova zázemí opavského bruslařského spolku, v roce 1900 zbudováno dle projektu opavské stavební firmy Kern & Blum
Pohled na budovu ze strany kluziště. Dvojice k sobě přiléhajících křídel, otevřených do prostoru ledové plochy arkádami, skýtala zázemí dámské čekárně, kuchyni, restauraci pro členy i nečleny spolku, vstupnímu vestibulu a několika převlékárnám. Architektonickému ztvárnění dominovalo efektní orchestřiště. V této podobě budova přečkala až do 50. let 20. stol. Kluziště bylo napájeno vodou z blízkého mlýnského náhonu. V letním období sloužilo například populárním projížďkám na veslicích. V případě, že byl rezervoár kluziště vypuštěný, byly na rozsáhlé ploše zbudovány provizorní tenisové kurty
Ledová plocha pro bruslaře se zázemím šaten byla v Opavě zřízena už po polovině 19. století.
Po Vídni a Budapešti patřila k největším v habsburské monarchii.
Tehdy se ještě užívala přírodní ledová plocha stejně jako v roce 1928, kdy zde krasobruslaři bojovali o evropský mistrovský pohár.
19
Fotogalerie

Zchátralý zimní stadion v Opavě projde zásadní přeměnou. Moderní sportoviště by mělo začít fungovat už za dva roky.

„Stávající zimní stadion, který dávno přestal plnit svou funkci, se postupem let stal velkou ostudou Opavy. Jedná se o nepřehlednou změť mnoha úprav, dostaveb a přestaveb, která dávno nefunguje,“ říká primátor Opavy Tomáš Navrátil.

Město proto plánuje komplexní revitalizaci areálu spolu se zásadní obnovou historické haly. Projekt za zhruba 150 milionů korun by měl být dokončen v roce 2022.

Projekt, jehož cílem je vytvoření moderního sportovního zázemí nejen pro mládež, ale i pro veřejnost, zpracovalo architektonické studio Qarta architektura. Počíta se i s komerčním využitím haly.

Vznikne tak nová třípatrová budova. „Architektonické ztvárnění novostavby je kontrastní vůči původní, v průběhu času přestavované hmotě objektu. Lamely před skleněnou fasádou tvoří zajímavou figuru a odkazují na charakteristický prvek původní haly – ocelový vazník. Podsvícení lamel umožní slavnostní osvětlení celého areálu,“ přiblížili architekti s tím, že prioritou projektu je respektovat historii a specifika místa.