Oracle a Dell se spojují. Je to i pomsta HP

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů.

Takhle rychle jste ještě informace létat neviděli. Šéf Oraclu Larry Ellison při představování nových produktů. Zdroj: Jan Sedlak

Trh podnikového IT a datových center posílilo nečekané partnerství. Softwarový a hardwarový obr Oracle oznámil, že se jeho novým strategickým partnerem pro tradiční x86 servery běžící na čipech od Intelu stává z burzy se stahující Dell. Tato spolupráce se přitom nemá omezovat pouze na přeprodej produktů, ale investovat se bude i do společného vývoje. Zároveň je to „pomsta“ Oraclu svému dřívějšímu partnerovi HP.

Nejviditelnější na celé spolupráci je to, že Dell začne prodávat servery a technologie do datových center, na kterých poběží software od Oraclu (databáze a další). Dell tak bude zodpovídat za prodej zákazníkům, vývoj samotného hardwaru, spolupráci s inženýry z Oraclu, a Oracle naopak poskytne kompletní podporu zákazníkům.

To podle dostupných informací ale není vše. „Toto není něco, co Oracle dělá s každým,“ sdělil při ohlašování partnerství šéf podnikové divize Dellu Marius Haas. „Je to začátek mnoha věcí, které společně můžeme na trhu dělat.“

Dell jako nová divize Oraclu

Dell a Oracle budou společně pracovat na nové IT infrastruktuře, tedy jednotlivých serverových komponentách. První produkty mají být představeny už v druhé polovině tohoto roku. Neví se přesně kdy, je ale možné, že Oracle něco ukáže na své podzimní konferenci OpenWorld v San Franciscu. E15.cz bude u toho.

Pro Oracle je navázání spolupráce s Dellem strategickou záležitostí. Firma sice vlastní sérii x86 serverů díky odkupu Sun Microsystems za 7,4 miliardy dolaru, už několik měsíců ale tvrdí, že byznys s těmito levnějšími stroji s nižší marží není to, co by chtěla podporovat. Postupně tak z této oblasti propouští zaměstnance a více a více se specializuje na vývoj vlastních dražších řešení (řada Exa) a čipů SPARC.

Odklon od x86 je ostatně vidět i na finančních výsledcích Ellisonovy korporace. Příjmy z hardwaru v posledním čtvrtletí meziročně klesly o 23 procent na 671 milionů dolarů a za většinou tohoto poklesu stojí právě levnější x86 stroje.

Dell a Oracle, velcí hardwaroví partneři.Dell a Oracle, velcí hardwaroví partneři.

Strategií společnosti Larryho Ellisona nicméně je to, aby hardware a software byly vyvíjeny společně a byly dodávány jako celek. Díky spolupráci s Dellem bude možné tuto vizi realizovat i bez toho aniž by Oracle musel dál sám investovat do vývoje platformy x86. Dell se tak jinými slovy stává „x86 divizí“ Oraclu, která vyvine hardware odladěný pro databáze Oraclu, Javu a další aplikace. Dell díky tomu naopak bude moci získat vyšší tržní podíl a nové zákazníky. To, jak daleko integrace dojde, se ale prozatím neví. Je možné, že Oracle bude po Dellu chtít vyrobit „krabice vše v jednom“.

Hlavním cílem Oraclu jsou velké korporace, stále jsou pro něj ale důležité i menší a střední podniky. Současné hardwarové produkty z řady Exa jsou však pro tento segment cenově jenom těžce dostupné, Dell tak má být vstupní branou k tomu, aby i SMB trh mohl nadále software od Oraclu kupovat. Právě Dell je na trhu středních a malých firmách silný.

Tady to máš, HP

V dobách, kdy Oracle ještě nevlastnil Sun, byli pro Ellisona hardwaroví partneři velice důležití. Oracle jako softwarová firma potřebovala odladěný serverový hardware pro své podnikové aplikace a tyty firmy si tak předcházela. Na OpenWorldu tak vždy vystupovali šéfové HP, Dellu a dalších. Snad kromě IBM, která rovněž vlastní databázi a pro Oracle představuje zásadní konkurenci.

Vůbec největším partnerem Oraclu pro x86 nicméně bývalo HP. Například databázový stroj Exadata, jehož třetí verzi dnes Oracle vyrábí kompletně sám, byl ve své první verzi vyvíjen právě s HP. Časy se ale vlivem několika faktorů změnily.

Současným prezidentem a druhým mužem Oraclu je Mark Hard, který dříve šéfoval právě Hewlett-Packard. Z firmy nicméně musel nedobrovolně odejít kvůli několika skandálům (spíše soukromého rázu). HP a Oracle se poté začaly soudit mimo jiné kvůli podpoře platformy Intel Itanium. Spor o 4 miliardy dolarů nakonec vyhrálo HP.

Je proto poměrně logické, že si Ellison za svého nového partnera vybral právě Dell. „Osobně si myslím, že je to pomsta směrem k HP,“ tvrdí zdroj E15.cz z Dellu a potvrzuje tvrzení dalších dobře informovaných jednotlivců. Roli jistě hraje i to, že současným šéfem podnikové divize Dellu je Marius Haas, který za éry Marka Hurda působil v HP a po jeho odchodu rovněž odešel.

Hardware je podle kuloárních informací pro Oracle velice těžký byznys. Larry Ellison sice tvrdí, že koupě Dellu byla důležitá a strategická investice, která už se navíc dávno zaplatila, výsledky tomuto nadšení ale prozatím neodpovídají. Vize Oraclu je spojit hardware a software dohromady a dodávat firmám jeden odladěný celek, podobně jako Apple dodává iPhone. Jak se ale ukazuje, mnoho zákazníků si sice pořídí odladěný stroj z řady Exa, ne však s novými softwarovými licencemi, ale pouze pro konsolidaci těch starších.