Oracle: Stvořili jsme nejrychlejší procesor na světě

Oracle kupuje firmu RightNow za 1,43 miliardy dolarů a výrazně tak posiluje portfolio svých cloudových služeb.

Oracle kupuje firmu RightNow za 1,43 miliardy dolarů a výrazně tak posiluje portfolio svých cloudových služeb. Zdroj: oracle

E15.cz z Vídně: Příjmy Oraclu z prodeje hardwaru od začátku roku 2010, kdy dokončil více než sedmimiliardovou akvizici Sun Microsystems, neustále klesají. V posledním čtvrtletí činil meziroční pokles dokonce 23 procent. Šéf firmy Larry Ellison nicméně stále veřejnost ujišťuje, že se koupě Sunu vyplatila, dávno zaplatila a že Oracle brzy nastartuje v této oblasti růst. Pomoci k tomu má i nová generace serverů s vlastními čipy SPARC.

Oracle kupuje firmu RightNow za 1,43 miliardy dolarů a výrazně tak posiluje portfolio svých cloudových služeb.Oracle kupuje firmu RightNow za 1,43 miliardy dolarů a výrazně tak posiluje portfolio svých cloudových služeb. | oracle

Ellison při posledním konferenčním hovoru s analytiky a novináři naznačil, že se plánovaný obrat o něco opozdí. Tím bodem zlomu má být konec srpna tohoto roku, kdy Oracle zakončí první čtvrtletí nového fiskálního roku. „Myslím si, že první kvartál dalšího finančního roku bude velká otočka a celý příští rok pak bude ve znamení velikého růstu našeho celého hardwarového byznysu,“ tvrdí nejvyšší šéf Oraclu.

Zrovna v tomto období se totiž podle jeho slov mají do prodejů promítnout nové modely serverů, které společnost postupně vypouští na trh. Hardwarové příjmy Oraclu klesají především z toho důvodu, že se firma snaží zbavit slabších strojů zděděných po Sunu a ty pak nahrazuje vlastními systémy, které v sobě kombinují hardware a software. Tyto kompletní systémy ale prozatím nedokáží pokles prodejů levnějších serverů nahradit.

SPARC a další výsledky investic

„Udělali jsme, co jsme dříve řekli,“ sdělil na setkání ve Vídni viceprezident prodeje hardwaru Oraclu Steve Furniss. Šéf obchodu ve východní Evropě tím měl na mysli slib Larryho Ellisona, který při koupi Sunu prohlásil, že Oracle bude nadále výrazně investovat do dalšího vývoje a inovací. „Tento krok zabral nějaký čas a Larryho investice do hardwaru nyní přináší ovoce.“

Prodeje zcela nových hardwarových technologií od Oraclu skutečně postupně nabíhají. Firma na podzim loňského roku představila novou generaci strojů Exadata, která slouží pro zpracování a ukládání obrovského množství dat. Ne zrovna levné přístroje už nyní začínají nasazovat i zákazníci v regionech, které platí za více konzervativní a s menšími rozpočty. První modely se tak objevují i v Česku a na Slovensku. Velkým odběratelem Exadata se stal například Home Credit ovládaný skupinou PPF. Oracle už celkově expedoval přes 5 tisíc strojů Exadata.

Dalším motorem růstu má být nová generace serverů postavených na procesorech SPARC, které si Oracle sám navrhuje. Na těchto čipech ve firmě pracuje kolem 2 tisíc inženýrů a Ellisonova korporace je tak druhým největším procesorovým týmem na světě, hned po Intelu.

Larry Ellison, šéf OracluLarry Ellison, šéf Oraclu

Čipy SPARC jsou navrženy pro stabilní a rychlý výkon takzvaných business critical aplikací, tedy těch programů, které firmy potřebují ke svému fungování – jde zejména o databáze, middleware, finanční aplikace a další. Tyto křemíkové destičky jsou zabudovány do stejnojmenných serverů a celý balíček je dodáván také s unixovým operačním systémem Oracle Solaris.

Oracle představil 2 nové skupiny SPARC serverů. Jedna řada běží na čipech SPARC T5 a pracuje s 3,2 miliony IOPS, má paměťovou propustnost 1 TB za sekundu a 128 procesorových jader (v nejvyšší verzi). K dispozici jsou 4 verze podle možnosti využití (T5-2, T5-4, T5-8 a také blade server T5-1B). Druhou skupinou jsou pak výkonné stroje postavené na čipech SPARC M5, které pracují se 192 jádry a 32 TB operační paměti.

Software přímo v čipu

Nové čipy SPARC mají jednu zásadní novou vlastnosti – mnoho funkcí je integrováno přímo do procesoru, takže se výrazně urychluje rychlost zpracování informací, odpadá totiž jedna vrstva. Oracle už dříve do čipů integroval šifrování dat a nyní přidává i technologie pro práci s databázemi a Javou. „Software zabudovaný v křemíku redefinuje enterprise computing,“ věří Larry Ellison. Moderní hardware je podle něho z 90 procent software.

Tato integrace softwarových prvků do čipů Oraclu údajně umožňuje velice rychle navyšovat výpočetní výkon. „Říkáme tomu Larryho zákon. Je to něco jako tradiční Moorův zákon, akorát my dokážeme zdvojnásobovat výkon procesoru každý rok,“ tvrdí Steve Furniss a poukazuje na slavnou poučku o růstu výkonu počítačových čipů. Pohled na takzvanou „roadmapu“ Oraclu navíc ukazuje, že firma plánuje postupně optimalizovat kód tak, aby současné procesory byly v budoucnu ještě rychlejší. Výkon procesoru je údajně nutné posuzovat nejenom podle frekvence, počtu jader a dalších tradiční záležitostí, ale také díky připravenému softwaru.

Larry Ellison opět sebevědomě tvrdí, že servery SPARC jsou nejrychlejšími počítači svého druhu na světě, zejména pak pro chod databází od Oraclu a Javy. Firma se prozatím odkazuje na několik testů (například TPC-C) a prohlášení pilotních zákazníků. Patří mezi ně třeba Siemens a Swisscom a ti skutečně rapidní nárůst rychlosti potvrzují.

Poražený Intel a IBM

Hlavoun Oraclu se často porovnával s HP, nyní se ale vymezil proti IBM. Právě s jeho mainframy a unixovými servery se totiž Oracle bude v soubojích o zákazníky potkávat nejčastěji. „Překonali jsme x86 a překonali jsme IBM Power. T5 je rychlejší, než cokoliv od Intelu a cokoliv od IBM,“ hlásá Ellison. Některé testy ukazují to, že malý stroj od Oraclu za 620 tisíc dolarů dokáže výkonově porazit podobné stroje od IBM za několik milionů dolarů. Tato skutečnost se ale může výrazně lišit u různých scénářů využití reálných zákazníků.

Zástupci IBM oficiálně nic nekomentují, někteří zaměstnanci ale tvrdí, že testy Oraclu jsou interní a ne zcela průhledné. Big Blue se navíc meziročně podařilo v této oblasti navýšit tržní podíl na více než 45 procent, zatímco Oraclu podíl spadl na necelých 23 procent.

Oracle SPARC T5 a M5.Oracle SPARC T5 a M5.

Servery T5 a M5 doplní již dostupné dřívější modely T4, které se nyní stávají nejnižší řadou v této oblasti. Průměrný stroj z řady T5 podle testů co do rychlosti překonává nejrychlejší stroj z řady T4 asi pětkrát. Nejvyšší řada M5 má být takovým mainframem Oraclu a rovněž by měla pomoci k prodejům levnější variantě T5. „Je to jako u BMW, kde nejdražší model dané řady je pro mnohé lidi hodně drahý, pomůže ale v prodeji levnějších variant,“ říká pro E15.cz Petr Hošek, který se o hardware Oraclu stará ve střední Evropě.

Všechny nové servery Oraclu jsou odladěny na chod se systémem Solaris a firma zaručuje zpětnou kompatibilitu s dosavadními aplikacemi. Součástí strojů je i zabudovaná virtualizace pro rychlejší provoz virtuálních jednotek. Na serverech SPARC samozřejmě není možné provozovat pouze databáze a aplikace od Oraclu, také nárůst výkonu lze pozorovat také u dalších aplikací, třeba SAPu.

Oracle se s vydáním nových čipů a serverů zároveň vzdaluje od dříve úzké spolupráce se společností Fujitsu. Ta vyvíjí a prodává vlastní čipy SPARC64 a do budoucna už budou obě firmy v tomto ohledu pracovat spíše odděleně.