Orientální tanečnice dobyly Berlín

Boleslavská skupina Shareefa veze z Německa stříbro.

Vznešená růže, jak zní překlad názvu uskupení orientálních tanečnic z arabštiny, na soutěži v Berlíně úspěšně navázala na loňské prvenství. Sestava ve složení Eva Hlávková, Nikola Uramová a Lenka Dušková skončila na sedmém ročníku Sommerfestival Beaty & Horacia Cifuentes druhá.
„Soutěž solistek, duetů a trií s velkým počtem soutěžících byla vyrovnaná. Často rozhodovaly detaily,“ říká vedoucí lektorka a zakladatelka boleslavské skupiny Eva Hlávková.
Je toho hodně, na co musí tanečnice dávat pozor. „Hodnotí se hudba, technika tance, nalíčení, kostýmy, účesy, oční kontakt s diváky i porotou,“ vysvětluje Hlávková.

Stříbro berou

„Být na stříbrné pozici v této soutěži je poctou,“ cení si úspěchu dívky ze Shareefy.
Co ženy z Mladoboleslavska na orientálním tanci přitahuje? „Je to především způsob pohybu, který spojuje tanec, prožitek a týmovou spolupráci,“ říká žena, která se s orientálním tancem seznámila při studiu.
„Máte možnost stále poznávat nové taneční kombinace, cvičíte pružnost těla. Je to skvělá relaxace. A nemusíte být zrovna profesionální tanečnice,“ říká Eva Hlávková

Festival v Česku

Podle ní se tanci lze věnovat v každém věku. Není to však úplně snadné. „Samozřejmě, musíte znát základní taneční formy. Dobré je trénovat s profesionály, což se mně i ostatním členkám skupiny Shareefa a Wardah el Shareefa poštěstilo,“ pochvaluje si Hlávková.
Půvabné dámy neobjíždějí pouze soutěže. Blíží se sezona plesů, na kterých vystupují.
„Plesy jsou vždy zajímavé jak pro členky, které předvedou, co se naučily, tak pro návštěvníky. Můžeme zařadit folklorní tanec v šatech nebo ve stylu Raks Sharki, tedy v bohatě zdobených kostýmech,“ říká Hlávková.
Festival orientálních tanců se chystá i v Česku. V listopadu se uskuteční v Praze a v Mladé Boleslavi. „Bude to akce pro laiky i profesionály. Představí se skupiny a sólisté z celého Česka,“ tvrdí Hlávková.