Ostrava Tibetem. Na měsíc

Ostrava se stává již devátým rokem místem, kde je slovo Tibet skloňováno téměř na každém rohu.

Celý měsíc březen mohou návštěvníci Festivalu pro Tibet poslouchat přednášky, sledovat filmy, ochutnávat tibetská jídla a také se setkávat s pravými Tibeťany. Jde už o devátý ročník festivalu, který začínal v Ostravě a během let se rozrostl po celé zemi. Letos kromě Ostravy se akce na podporu Tibetu odehrávají také v Opavě, Frýdku-Místku, Olomouci a Praze. „O akce je letos mimořádný zájem. Byl jsem lehce skeptický, ale teď jsem příjemně překvapen,“ říká jeden z organizátorů festivalu Petr Ďásek z občanského sdružení M.O.S.T. „Spousty lidí chodí i na vernisáže, vydrží dlouhé besedy,“ hodnotí Ďásek dosavadní průběh festivalu.
V roce 2002 festival začínal pod názvem Ostravské dny Tibetu. Tehdy ještě prakticky bez jakékoli propagace. „Když přišlo patnáct lidí, tak už to byla velká akce,“ směje se Ďásek.
Pouť zamrzlou řekou
Z akcí v druhé polovině letošního festivalu Ďásek doporučuje například přednášku cestovatele Martina Mikysky „Po zamrzlé řece do centra Himaláje“, která se uskuteční 20.března v Centru Harmonie na Jízdárně. „Mikyska šel po zamrzlé řece údolím deset dnů. Jinak, než tímto způsobem se himalájskými údolími v zimě jít ani nedá. Přespával v jeskyních,“ popisuje Ďásek cestovatelovo dobrodružství. Za pozornost také stojí přednáška přední české tibetoložky Zuzany Ondomišiové 25.března v klubu Atlantik. Přednáška má jednoznačný název: Tibet…a co dál? „Povídání expertů o tibetské problematice bývá někdy až depresivní. Tibet prostě mizí. Částečně je na vině čínská agrese, částečně nenásilná plíživější komerce,“ soudí Ďásek.
Od loňského roku začal v Ostravě fungovat i projekt s názvem Kmotrovství na dálku. Lidé z celé země pomáhají svými penězi chudým tibetským dětem, malým mnichům nebo už starým Tibeťanům. Jde o ty, kteří žijí v takzvaném malém Tibetu, v regionu indické Lhasy, kam se uchýlili před čínským útlakem. Ostravské iniciativě M.O.S.T. se podařilo sehnat už dvě stovky dárců, kteří kmotrovství na dálku financují. Jen za loňský rok putovalo přes Ostravu do exilových vesniček a klášterních škol téměř jeden milion a tři sta tisíc korun od soukromých osob i firemních dárců. Projekt pomoci Tibeťanům z Ostravy finančně podpořilo i české ministerstvo zahraničí.