Ostrava volá: Zachraňme Baníček

Fotbalový klub ve složitém období hledá pomoc u svých věrných fanoušků, a ti mu záda rozhodně neukázali. Pomůže mu to ale?

„Zachraňme klub!“, „Zachraňme ligu!“ a „Zachraňme Baníček!“. Tato tři hesla, potažmo body, symbolizují snahu o záchranu jednoho z nejslavnějších českých fotbalových klubů. Prakticky vytyčují, o co primárně v tomto projektu jde.

Do hodně těžké situace se dostal fotbalový klub Baník Ostrava. V lize to vypadá všelijak, ale tím opravdu největším problémem je hlavně finanční stránka, která je, zdá se, velmi bídná. Noví majitelé převzali po bývalém vedení klub plný závazků, kterých nebude lehké se zbavit.

Tak se do toho vložili fanoušci a ve spolupráci právě s novým vedením udělali kampaň pod názvem „Zachraňme Baníček!“. Na její transparentní účet pak fanoušci mohou zasílat libovolnou částku. To je jedna z variant pomoci.

„Možností, jak podpořit náš projekt, je hodně. V prodeji jsou propagační předměty za padesát korun se speciálním logem, které jsme nazvali „Srdce Baníčku“. Kromě odznaku je v prodeji také samolepka na sklo automobilu,“ uvedl předseda představenstva klubu Petr Šafarčík.

Financím v Baníku by rozhodně nepomohl sešup o patro níž v hierarchii českého fotbalu, který klubu hrozí. Kdyby se kritický scénář naplnil, tak by se tak stalo poprvé od sezony 1965/1966, kdy naposledy klub ligu opustil. Zároveň by to zmenšilo příliv peněz do něj.

„Neúspěch na sportovním poli by velmi negativně ovlivnil rozvoj kopané v regionu, který se pyšnil titulem nejlepšího v republice,“ řekl dříve pro Sedmičku manažer klubu Werner Lička.

„Klub se musí oddlužit a zajistit rozpočty na další období. V plánu je také výstavba stadionu nebo tréninkového střediska. To vše vyžaduje finanční investice. Výkony a výsledky prvního týmu zásadním způsobem ovlivňují příliv peněz do klubové pokladny,“ potvrzoval Lička. K záchraně ligy rozhodně nepřispěla například porážka 4:1 na Julisce od Dukly, po které došlo k výměně názorů mezi hráči a vedením klubu, kterou inicioval trenér Radoslav Látal.

Po Dukle se přidali i hráči

Výsledkem bylo, že se hráči dobrovolně vzdali půl milionu korun ze svých odměn, které věnovali právě na účet „Zachraňme Baníček!“ na rekonstrukci hrací plochy na Bazalech.

„Postavili se k tomu jako chlapi. Atmosféra se při naší návštěvě dala krájet. Připomněli jsme, co všechno pro naši záchranu dělají sponzoři, město a hlavně nejvěrnější fanoušci. Výsledek svědčí o tom, že záchraně v lize věří a udělají pro ni vše,“ konstatoval tehdy Petr Šafarčík.

„Nepřeji žádnému hráči zažít pocit, kdy vaši fanoušci opouštějí stadion, jako se to nám stalo na Dukle. Jsme si vědomi toho, že fanoušci jsou z posledních výsledků a výkonů rozčarováni. Rozhodnutí je omluvou všem, kteří nám v boji o záchranu pomáhají,“ prohlásil po zápase obránce Benjamin Vomáčka.

Hráči si to asi vzali pořádně k srdci, protože v následném utkání se Žižkovem už dokázali své nejvěrnější potěšit jak výkonem, tak i vítězstvím 3:1, které uchovává dál naději na udržení.

Navíc v něm figurovala další z akcí projektu, kdy diváci mohli přijít za dobrovolné vstupné. Přes jedenáct tisíc fanoušků nakonec přispělo částkou přesahující 185 tisíc korun.

„Děkujeme všem fanouškům a divákům, kteří se do akce zapojili a aktivně podpořili kampaň na záchranu Bazalů. Věřím, že společnými silami do konce sezony dokážeme nashromáždit prostředky potřebné k nevyhnutelné rekonstrukci hřiště,“ řekl po zápase Petr Šafarčík.