Otevřená státní data v Česku jsou v ohrožení

Milan Chovanec

Milan Chovanec Zdroj: E15 Anna Vackova

Boj za otevřená data státu (open data) by již brzy mohlo zhatit ministerstvo vnitra. To umožnilo do konce minulého týdne v připomínkovém řízení komentovat chystanou novelu zákona o svobodném přístupu k informacím. Znění jednotlivých komentářů prozatím není k dispozici a ani není jisté, co a jak se do konečné podoby novely integruje. Aktuální návrh je ale nebezpečný a jde zcela mimo rozjeté trendy.

Ministerstvo vnitra začalo pracovat na novele zákona o svobodném přístupu k informacím i na popud schválené směrnice Evropské unie. Směrnice není nařízení a umožňuje tak začlenění do lokálních zákonů s poměrně značnou měrou „kreativity“.

Zmíněná směrnice EU mluví především o tom

Vyloženo po svém

„Návrh jde mimo to, co upravuje směrnice,“ říká například jeden z tvůrců zákona o svobodném přístupu k informacím Oldřich Kužílek. „Vyvolává kaskádu mimořádně vážných problémů a vede ke zhoršení k přístupu k informacím pro všechny.“

Pokud nyní chce občan od státu získat určité informace, ze zákona je musí obdržet do 25 dnů. Novela tento termín prodlužuje o dalších pět dní. Nic takového ve směrnici EU uvedeno není. Prodloužení lhůty je ale možná ten nejmenší problém.

Novela totiž říká, že všechny žádosti o informace mohou být nově zpoplatněny. Až doposud se platilo pouze za náklady typu poštovného, novela ale mluví o „skutečných nákladech“. To by mělo v praxi znamenat i to, že by občané měli v podstatě platit i samotnou práci úředníků, jež jim dávají data k dispozici. Argumentem sice může být aktuální zahlcení úředníků, jasným protiargumentem je ale fakt, že úředníci jsou placeni z daní a je tedy poněkud zvláštní platit jejich práci znovu.

„Evropská směrnice výslovně uvádí, že se týká pouze opakovaného použití informací, tedy otevřených dat, a nikoli běžných žádostí o informace. Česká novela tento rozdíl nijak nerespektuje, což povede k vážným problémům. Úřady čeká zbytečný nárůst administrativy, občané se dočkají prodloužení lhůt na vyřízení žádostí,“ uvádí v prohlášení Strana zelených, která se open datům systematicky věnuje.

Novela počítá také s tím, že kromě samotných informací mají být občanům poskytnuta rovněž takzvaná meta data, tedy informace o informacích. K dispozici by tak třeba byly informace typu, kdy byl dokument naposledy upravován a tak dále. To se v některých případech může hodit, obecně to ale opět zvyšuje zátěž.

Podrobnější připomínky k novele naleznete v dokumentu od neziskových organizací Oživení a Otevřená společnost.