Ozdobí kašny zlaté verše?

Architekt Císler chce na pozlacené sochy umístit poetické texty. Návrh musí schválit zastupitelé.

Být či nebýt? Bronzové sochy, které zvýrazní plzeňské náměstí Republiky, dostávají zlatavý nádech v písecké hale, kamenné kašny z černé žuly už dorazily do Čech. Ještě než se instalují do tří koutů náměstí, musí se vyřešit poslední otázka. Budou na plzeňských chrličích básnické texty, nebo ne? Vítěz soutěže Ondřej Císler připravuje vzorky s verši, které mají sochy zvýraznit.

„Texty jim dodají další vrstvu. Budou provedeny zlatem na zlato vždy odlišným odstínem plátků. Připravujeme s grafikem návrh a vzorek,“ vysvětluje architekt Císler. Háčkem je, že o psaném slovu na sochách se v odsouhlaseném návrhu nemluvilo. „O tomto záměru jsme se dozvěděli až při posledním kontrolním dni. A protože něco takového na začátku akce nebylo projednáno, musí se k tomu vyjádřit městská rada,“ myslí si vedoucí odboru památkové péče magistrátu Petr Marovič. Radní už návrh na změnu dostali.

„O textech na sochách budeme jednat tento týden,“ prozradila náměstkyně pro kulturu Marcela Krejsová. Architekt Císler oslovil známého českého básníka Petra Borkovce. „Text pro chrtici je už definitivní, u velblouda zbývá dopsat jednu z variací. První verzi anděla jsem Císlerovi také předložil, ale neshodli jsme se na ní,“ říká básník. Šéf památkářů nemá s nápadem problémy, trvá ale na politickém schválení.

„Neovlivní výtvarné provedení. Zdálky by nebyly texty vidět, člověk by je zahlédl jen v určitých úhlech. Ale rada i zastupitelstvo by je měly schválit, kašny budou symbolem Plzně,“ připomíná Marovič. Znění samotných veršů zná zatím jen básník Borkovec a architekt Císler. Právě autor celého návrhu je chce odtajnit až před městskou radou. Musí si ale pospíšit, aby se změnou zabývali zastupitelé nejpozději na květnovém zasedání. Jinak by už mohlo být pozdě. „Věřím, že plzeňské politiky přesvědčím, ty texty prostě k sochám patří,“ dodává Císler.