Pacienty čeká opičí dráha

Velké stěhování chystá v říjnu rehabilitační oddělení Nemocnice Beroun. Je to jeden z prvních kroků plánované obnovy.

Opičí dráha, kde si pacienti nacvičí všední pohyby, napodobenina silnice s různými typy povrchu a obrubníky nebo dveře i se schody do autobusu. To všechno bude součástí unikátního parku nového oddělení fyziatrie a rehabilitačního lékařství berounské nemocnice.

„Park byl strašně zarostlý a zničený, takže letos se dokončuje jeho vyčištění. Pak teprve začneme něco budovat,“ řekl primář rehabilitačního oddělení Jan Calta. V zeleni uvnitř nemocničního areálu se tak bude nejen relaxovat, ale také trénovat.

„Když má člověk nějaký zdravotní problém, je pro něj těžký i nerovný povrch nebo nástup do dopravního prostředku. I proto bude v novém parku řada překážek,“ dodal Calta.

Vedení nemocnice má s léčebnou rehabilitací velké plány a za dva roky by pacienti měli mít k dispozici osmdesát až devadesát lůžek včasné a pětatřicet až čtyřicet lůžek následné rehabilitace.

První změna nastane už v říjnu, kdy by se oddělení fyziatrie a rehabilitačního lékařství mělo přestěhovat do pavilonu D. Pacienti to ale výrazněji nepocítí. Do budoucna se navíc rozšíří ještě o pavilon E, odkud se přesunou dlouhodobě nemocní pacienti.

Rehabilitační oddělení by mělo být celé hotové v roce 2012 a kvalitní bude nejen jeho vybavení, ale také pokoje. V nich se objeví polohovací lůžka, sociální zařízení, televize či připojení na internet. Součástí oddělení budou také fyzioterapeutické sály a ambulantní zázemí.

Základem léčby je kinezioterapie

V tuto chvíli oddělení disponuje lůžky pro dvaačtyřicet pacientů. „Věnuje se jim okolo patnácti fyzioterapeutů a kromě nich tu pracují také čtyři lékaři,“ upřesnil současný stav primář rehabilitačního oddělení Jan Calta.

Základem léčby je takzvaná kinezioterapie, která se zaměřuje na zlepšení celkové kondice při použití lehkých kondičních a posilovacích cviků. „Kromě toho tu používáme i další metody fyzikální terapie jako třeba elektroléčbu nebo vodoléčbu s vířivými koupelemi. Pacienti také cvičí na různých přístrojích, včetně šlapání na kole,“ popsal Calta.

Podle něj se berounská nemocnice v tuto chvíli zaměřuje na pacienty, kteří jsou po operacích kyčlí nebo kolen s tím, že většina z nich byla na zákroku v hořovické nemocnici. „Přijímáme ale samozřejmě i pacienty z jiných nemocnic, například z pražské Nemocnice Na Homolce nebo z Motola,“ dodal Calta.

„Do Srbska bych poslal nespokojené Čechy“

Rehabilitaci v berounské nemocnici využívá v těchto dnech například Dan Babor, který je s péčí spokojený. V cizině se zranil při nehodě na motorce. „Zlomil jsem si kotník i stehno, takže jsem musel absolvovat operaci v Srbsku. Musím říct, že bych tam poslal každého nespokojeného českého pacienta. S naším zdravotnictvím se to tam nedalo srovnat. V Berouně je vše v pořádku a jsem zvědavý, jak se to tady bude vyvíjet,“ prohlásil Babor.