Paluba Archy nabere víc zvířat

Liberecká záchranná stanice bude větší. Domov tam tak najde víc postižených zvířat.

Poraněné srny, ptáci popálení od elektrických drátů, nedokrmení ježci nebo nedorostlá mláďata. Všechna tato zvířata našla nový domov v záchranné stanici Archa v Liberci. Některá tam ošetřovatelé jen vyléčí a vrátí do přírody, jiná už navždy musí zůstat v péči člověka.
Také čiperný sameček kuny nikdy nepozná, jaké je žít ve volné přírodě. Už rok je jeho domovem voliéra v záchranné stanici Archa v Liberci, kam přišel vloni. Mládě tam přinesli lidé, kteří ho objevili na půdě.
„Mysleli, že ho zachraňují, a přitom ho zřejmě vytáhli z pelechu, odkud si jeho rodiče jen odskočili pro potravu. Tím, že si na člověka zvykl, nemůžeme ho už vrátit do přírody,“ říká vedoucí záchranné stanice Lenka Čápová.
Byl by nebezpečný lidem, protože už je nebere jako přirozenou hrozbu a mohl by kdykoliv něco způsobit. Spolu s jinými handicapovanými nebo nalezenými zvířaty tak ve stanici stráví zbytek života.

Stovky zachráněných

Zvířat s podobnými nebo i horšími osudy mají v liberecké Arše desítky. Jen vloni prošlo záchrannou stanicí 1 057 živočichů, kterým pomohli ošetřovatelé vrátit se zpět do přírody nebo jim zachránili život. „Nejvíc nám utkvěli v hlavě osudy zvířat, se kterými jsme měli nejvíc práce. Dodnes je u nás ve stanici srnka, která si při snaze utéct před smečkou psů skalpovala hlavu o plot. Dlouho jsme mysleli, že ji nezachráníme, ale nakonec zůstala naživu a dnes není její zranění téměř znát,“ vypráví o dalším osudu postiženého zvířete Ivana Hancvenclová ze stanice.

Víc nových míst

Brzy bude Archa pomáhat více zvířatům, než může dosud, a mnohým nabídne i nový domov. To v současném prostředí nemůžou, protože ve stanici schází dostatek voliér i prostor pro větší zvířata a ptáky.
„Uspěli jsme se žádostí u evropských fondů a Státního fondu životního prostředí, a tak chystáme přestavbu a rozšíření stanice Archa za čtyřiadvacet milionů korun,“ uvedl David Nejedlo, ředitel liberecké ZOO, pod kterou Archa spadá. Ze svého zaplatí zoologická zahrada deset procent z celkové sumy. Už za necelé dva roky tak Archa nabídne nový domov například handicapovaným vodním ptákům, pro které tam chtějí postavit jezírko. Přibude voliér i výběhů a větší zděná budova, v které budou „bydlet“ teplomilnější zvířata. Své zázemí tam budou mít i ošetřovatelé. „Chceme postavit velký oplocený výběh pro srnky, protože ten, co máme teď, je spíš provizorní. Nové voliéry pro ptáky i savce a také rozletovou voliéru. Ve zděné budově vytvoříme místo například s nižší teplotou pro hybernující ježky, a naopak teplejší prostory pro domácí zvířata nebo ztracené exoty,“ popsala plány Čápová.

Blíž divočině

Velkou novinkou bude díky rozšíření Archy i její zpřístupnění návštěvníkům. Do záchranné stanice dnes zavítají většinou jen školáci nebo objednané skupiny, protože stanice není zařízená pro mnoho příchozích. Navíc návštěvy mohou nemocná zvířata nebo ta, která se mají vrátit do přírody, stresovat.
„Přestavba nám umožní vybudovat expoziční voliéry, ve kterých budou žít handicapovaná zvířata, která už nemohou zpět do divočiny. A jejich domovy tak budou přístupné lidem,“ vysvětlila Čápová. Rozšíření umožní jejich oddělení od zvířat, která jejich zachránci vrací do přírody, a není tedy vhodné, aby byla v blízkosti lidí.

Záchranná stanice centra Archa

Vznikla v roce 2006.
V roce 2009 se stala součástí Národní sítě záchranných stanic pro volně žijící živočichy.
V roce 2010 do stanice přijali 1057 zvířat.
Nejčastěji ošetřují poraněné ptáky a ptáčata, poraněné srny, netopýry a pozdní ježčí mláďata. Starají se i o vyhozená nebo ztracená exotická zvířata.
V souvislosti s tím tak v Arše počítají i s vytvořením zázemí pro návštěvníky.