Panenka Barbie opanovala Špilberk

Panenka Barbie předvádí na Špilberku modely věhlasných návrhářů.

Především něžné pohlaví nadchne výstava, kterou v předvánočním čase připravilo Muzeum města Brna.
Prostory hradu zaplní expozice soukromé sbírky, kterou by chtěla mít doma nejedna malá slečna.
K vidění zde do konce roku bude expozice nejslavnější panenky na světě, a to v modelech světových módních návrhářů.

Letos uplynulo pětadevadesát let od narození Ruth Handlerové, spoluzakladatelky firmy Mattel a ženy, která přivedla na svět nerozlučnou kamarádku mnoha děvčátek po celém světě OE panenky Barbie.
Historicky se zrod panenky datuje k roku 1956, kdy si Handlerová při návštěvě Švýcarska zakoupila panenku Lilly.

Ta se stala předobrazem panenky, kterou později navrhla a pojmenovala po své dcerce. O pár let později přibyl k populární dívce nereálných proporcí stejně dokonalý partner. Opět dostal jméno po synovi Ruth Handlerové. Psal se rok 1961, když se na světě objevil Ken.

Nejlépe prodávaná Barbie v historii firmy byla Tottaly Hair Barbie (známá mimo Spojené státy americké jako „Ultra Hair Barbie“), uvedená na trh v roce 1992. Většina panenek Barbie a jejich příslušenství je vyráběna v poměru přibližně jedna ku šesti. Navzdory obrovské popularitě Barbie mnoho lidí kritizovalo kvůli jejím nerealistickým proporcím a stala se rovněž terčem kritiky feministek. Za nedlouho historii se na trhu také objevilo nespočet napodobenin.

Opravdová od Mattela

Dodnes však zůstává, že „pravá od Mattela“ je jen jedna a každá holčička ji bezpečně pozná.

Muzeum města Brna se již delší dobu věnuje tematice hraček. Není to jen z důvodu snahy získat si dětská srdce. Vždyť hračky jsou fenoménem doby, který nás provází, a všichni se k nim rádi vracíme. Je to nejen nostalgie a vzpomínky na dny strávené v kouzelném oparu dětské fantazie.
Stejně tak se dnes devatenáctiletá studentka ve vzpomínkách vrací k panenkám, které jí dělaly společnost celé dětství.

První panenky, Bellu a Princeznu na hrášku, dostala Erika Kratochvílová, majitelka sbírky, již poskytla brněnskému muzeu, jako malá školačka. Každým rokem svou sbírku rozšiřovala až do dnešních dnů, kdy mají možnost ji spatřit i Brňané. A co více, každá ze sedmdesáti panenek je oděna do jedinečných modelů předních módních návrhářů.

Mezi nejznámější jména patří Dior, Versace, Carolina Herrera Reem Acra, Katiana Jimenes, Nolan Miller, Heather Fonseca, Badgley Mischka nebo Monique Lhuillier. Každá panenka je tak oděna do originálního modelu, který je precizně zpracován nejen co se materiálu, ale i střihu a rozmanitých doplňků týče.

Sběratelské panenky se vyrábí pouze v omezeném množství, většinou okolo tisíce kusů pro celý svět. Tyto panenky mají potřebný stojánek a certifi kát. Bez něj nemají sběratelskou hodnotu. Na výstavě má každá panenka originální jméno - Vládkyně moří, Nekonečné snění, Růžová nádhera, Leknín, Odlesky světla, Císařova nevěsta nebo Srdcová královna.

BARBIE V ŠATECH KRÁSNÝCH JAKO SEN

* Výstava v klenotnici a gotickém sálu Špilberku potrvá do 31. prosince 2011.
* Otevřeno je denně kromě pondělí od 9 do 17 hodin.
* Plné vstupné činí 80 korun, snížené 50 korun.
* Prodej vstupenek končí 60 minut před uzavřením .