Paralympionik Pistorius zastřelil svou přítelkyni. Prý omylem

Oscar Pistorius

Oscar Pistorius Zdroj: ctk

Jihoafrický handicapovaný atlet Oscar Pistorius byl obviněn z vraždy přítelkyně, kterou zastřelil dnes ráno ve svém domě v Pretorii. Šestinásobný paralympijský šampion, jenž si ženu údajně spletl se zlodějem, se podle agentury AFP objeví před soudem v pátek.

Přesné okolnosti střelby jsou zatím nejasné, policie však potvrdila, že šestadvacetiletého atleta zadržela a obvinila ho z vraždy. Zástupci zesnulé modelky současně uvedli, že zastřelená žena je skutečně Pistoriusova přítelkyně Reeva Steenkampová.

Podle jihoafrických médií chtěla svého partnera překvapit při příležitosti dnešního svátku svatého Valentýna. Když ho vzbudila, atlet si ji prý spletl se zlodějem, několikrát na ni vystřelil a zasáhl ji do hlavy a rukou.

„Byla zasažena čtyřikrát a na místě zemřela,“ uvedla policejní mluvčí. „Padla určitá obvinění, ale nejsme si jisti. Proto by bylo předčasné mluvit o tom, co se přesně stalo,“ dodala s tím, že se incident odehrál ve čtyři hodiny ráno a policie, která v minulosti v Pistoriusově domě řešila několik případů domácího násilí, poté na místě našla pistoli ráže 9 mm.

„Nemám moc informací, neviděl jsem ho. Všechno je v rukách policie, ale samozřejmě jsme v šoku,“ řekl agentuře AFP atletův otce Henke. „Jediný, kdo může přesně říct, co se stalo, je Oscar,“ dodal.

„Jiného podezřelého nemáme, kromě něj nikdo jiný v domě nebyl,“ uvedla policejní mluvčí. „Máme několik svědků, kteří už byli ráno vyslechnuti. Jde o sousedy a lidi, kteří slyšeli, co se v domě večer před střelbou dělo,“ dodala.

Pistorius, který se narodil bez lýtkových kostí a v jedenácti měsících mu lékaři amputovali obě nohy od kolen dolů, je jedním z nejslavnějších jihoafrických sportovců. Na paralympiádách v Aténách, Pekingu a Londýně získal v bězích na 100, 200 a 400 m celkem šest zlatých, jednu stříbrnou a jednu bronzovou medaili.

Proslavil se také úspěšnou snahou závodit se zdravými atlety, s kterými běhá od roku 2007. Starty na vrcholných akcích mezi nepostiženými mu původně kvůli možné technologické výhodě mezinárodní atletická federace IAAF zakázala, Jihoafričan ale uspěl s odvoláním u sportovního arbitrážního soudu.

Kvalifikací na olympijské hry 2008 v Pekingu ještě neprošel, o čtyři roky později v Londýně už si jako první sportovec s podobným postižením účast vybojoval a v běhu na 400 metrů postoupil do semifinále. Mezitím jako člen jihoafrické štafety na 4×400 m přispěl k zisku stříbra na MS 2011 v Tegu.