Pivu zaslíbený Salcburk

Gastronomická zařízení v Salcburku jsou každý rok zpravidla dvakrát anonymně hodnocena auditory. Ti prověřují nejen chuť zlatého nápoje, nýbrž i jeho čepování, výdej, čistotu sklenic, úroveň prostředí, obsluhy a sestavení pivního menu.

Gastronomická zařízení v Salcburku jsou každý rok zpravidla dvakrát anonymně hodnocena auditory. Ti prověřují nejen chuť zlatého nápoje, nýbrž i jeho čepování, výdej, čistotu sklenic, úroveň prostředí, obsluhy a sestavení pivního menu. Zdroj: Profimedia.cz

S úctou vařeno, s láskou servírováno, s nadšením popíjeno. Takovou filozofii vyznávají v Salcburku již šest set let. Tekutou pohodu si v sídle na řece Salzach lze vychutnat na zahrádkách, ve sklepeních, v hostincích i v samotných jedenácti pivovarech. Návštěvníci města tak mají šanci poznat rozmanité druhy hořkého moku včetně prvního bio piva na světě „Die Bio Weisse“.

Pivní kultura teče ve čtvrtém největším městě Rakouska již od čtrnáctého století, kdy právo pivovárečné udělili perle pod Alpami salcburští arcibiskupové.

Během jejich dlouhé vlády panovala pro vaření i pro stanovení ceny piva velmi přísná pravidla. Daň z alkoholu totiž tvořila slušný finanční příjem církevních hodnostářů. V přibližně stopadesátitisícové metropoli si hýčkají kvalitu piva i v současnosti.

Kvalita pod kontrolou

Zpravidla každý rok probíhá dvakrát anonymní testování v gastronomických zařízeních auditory. Ti prověřují nejen chuť zlatého nápoje, nýbrž i jeho čepování, výdej, čistotu sklenic, úroveň prostředí, obsluhy a sestavení pivního menu. Hospody a restaurace, které obstojí, pak odmění certifikátem „salcburské pivní kultury“.

Jedním z výrobců, kteří salcburské hospody zásobují po několik staletí, je místní Stiegl. Největší soukromý pivovar v Rakousku byl založen v roce 1492.Jedním z výrobců, kteří salcburské hospody zásobují po několik staletí, je místní Stiegl. Největší soukromý pivovar v Rakousku byl založen v roce 1492. | Profimedia.cz

Letos se titulem chlubí osmnáct z nich a vynikající doušky v půllitrech ocení i ti nejnáročnější milovníci piva. Ti mohou ostatně také zavítat na tematické prohlídky s diplomovanými znalci piva do pivovarů, na semináře, degustace nebo na výpravy do historie pivní kultury v Salcburku.

Nejdřív na pivo, pak do Ameriky

Jedním z výrobců, kteří salcburské hospody zásobují po několik staletí, je místní Stiegl. Největší soukromý pivovar v Rakousku se pyšní opravdu dlouhou historií – byl založen v roce 1492, tedy v době, kdy Kolumbus objevil Ameriku. Ovšem jak s nadsázkou říkají jeho majitelé Heinrich Dieter a Alessandra Kienerovi, nejdřív vznikl pivovar a teprve poté došlo k objevení nového kontinentu.

Aby pivo mělo ten správný „šmak“, čerpá Stiegl pramenitou vodu z podzemí hory Untersberg. Vlakem pak dováží chmel z Horních Rakous, slad z Vídně. A to až přímo do areálu, kde jsou pro tyto účely nataženy koleje. Za den vyrobí pivovar šest a půl tisíc hektolitrů piva, které uskladňuje v osmnáctimetrových tancích. Z nich pak tekutina plná vitaminů skupiny B míří do plnicí linky. Když se rozjede v plném provozu, každou hodinu „políbí“ až devadesát tisíc lahví. Za odběrateli pak mimo jiné pivo putuje i koňským povozem, který pravidelně rozváží sudy do třiceti salcburských hospod a restaurací.

Roční speciál

Jednou za rok popustí sládci ve Stieglu uzdu své fantazie a vytvoří takzvané roční pivo zrající v sudech dvanáct měsíců. Pro loňského „Slunečního krále“ s koriandrem, mučenkou a s pomerančovou kůrou dokonce koupili tequilové bečky v Mexiku, aby nasál aroma drinku španělských kolonizátorů. Ale i během Velikonoc a Vánoc se mohou „příznivci krále Gambrina“ těšit na originální díla.

Pivu zaslíbený SalcburkPivu zaslíbený Salcburk | Profimedia.cz

Skoro jako Češi

Země našich jižních sousedů je poseta dvěma sty deseti pivovary. A Rakušané jsou opravdu zdatnými konzumenty nápoje, který se vařil již v Mezopotámii pět tisíc let před Kristem.

V celosvětovém žebříčku drží se spotřebou sto čtyř litrů na osobu za rok bronzovou příčku za druhými Němci a prvními Čechy. Náš národ vypije o čtyřicet litrů více.