Plzeň chystá další etapu výstavby vědeckotechnologického parku

Plzeň připravuje třetí etapu výstavby vědeckotechnického parku na Borských polích, který nabízí prostory pro malé a střední inovační podnikání zaměřené na výzkum a vývoj. Radnice si chce nechat příští rok zpracovat projektovou dokumentaci pro stavbu dalších dvou objektů. V současné době se staví druhá etapa, která od července 2012 nabídne více než 5200 čtverečních metrů k podnikání. O projekt je velký zájem a už nyní jsou předběžně zamluveny desítky procent plochy staveb druhé etapy, řekl primátor Martin Baxa (ODS).

Projektová dokumentace by měla přijít zhruba na tři miliony korun, její zpracování ještě musí schválit zastupitelé. Dokumentace je nutná pro podání žádosti o dotaci z Operačního programu Podnikání a inovace na Ministerstvo průmyslu a obchodu. Z programu lze získat až tři čtvrtiny způsobilých výdajů na zakládání a rozvoj vědeckotechnických parků. Bez dotace by město projekt realizovat nemohlo. Pokud by město uspělo, třetí etapa by se mohla kolaudovat v polovině roku 2014.

V třetí etapě by měla vyrůst dvoupodlažní a třípodlažní budova a stovka parkovacích míst. Objekty by měly nabídnout k pronájmu zhruba 1650 metrů čtverečních plochy v kancelářích, laboratořích, zkušebnách a poloprovozních prostorech. „Je patrné, že vědeckotechnologický park je zajímavý pro firmy, které se zabývají novými technologiemi, energetikou, počítači a podobně. Velký zájem má i univerzita,“ uvedl primátor. Výstavba parku pomáhá podporovat výzkumné aktivity Západočeské univerzity a propojit je s komerční sférou, roste tak také šance udržet ve městě středoškolsky a vysokoškolsky vzdělané lidi.

Za zrodem projektu podpory inovativního podnikání stála městem zřízená a vlastněná společnost BIC - Podnikatelské a inovační centrum. V roce 2000 otevřela prvních zhruba 2000 m2 ploch. Dalších téměř 5000 metrů čtverečních nabídla první etapa vědeckotechnologického parku. Projekt za 250 milionů korun podpořila EU 150 miliony Kč. Objekty, které mimo jiné nabízejí i konferenční a stravovací zázemí, zahájily provoz v červnu 2008 a nyní jsou z 99 procent obsazeny. V druhé etapě se staví sedm budov za zhruba 240 milionů korun bez daně. Část výdajů zaplatí rozpočet města, část stát a většinu strukturální fondy EU. V současné době jsou už smlouvy k 59 procentům ploch, další klienti mají vážný zájem.