Po 20 letech se na Pražský hrad vrací stálá expozice Svatovítského pokladu

Korunovační klenoty

Korunovační klenoty

Po více než 20 letech se znovu veřejnosti zpřístupní stálá expozice Svatovítského pokladu. Slavnostní otevření výstavy proběhlo dnes ráno za účasti prezidenta Václava Klause a pražského arcibiskupa Dominika Duky. Výběr z největšího a nejposvátnějšího chrámového pokladu v českých zemích je vystavený v kapli sv. Kříže na II. nádvoří Pražského hradu, informují oficiální stránky Hradu. Píše o tom agentura Mediafax.

Výstava představí 139 předmětů vysoké historické a umělecké ceny. K nejvzácnějším mezi vystavenými díly bude patřit více než půlmetrový zlatý relikviářový kříž, který nechal zhotovit Karel IV. Kříž se označuje také jako korunovační, protože byl užívaný při korunovacích. Bývá vystavovaný spolu s českými korunovačními klenoty.

Přípravě expozice předcházelo kompletní restaurování historického exteriéru i interiéru kaple sv. Kříže. Kaple byla postavena po polovině 18. století v první etapě tereziánské přestavby Pražského hradu, kterou vedl vídeňský dvorní architekt Niccolo Paccassi. O 100 let později ji nechal přestavět rakouský excísař a poslední český král Ferdinand I. Stavební práce a restaurování bohatě zdobeného interiéru kaple sv. Kříže přišly na 28 milionů korun a trvaly dva a půl roku. Částečné restaurování pokladu a jeho příprava k expozici vyšly Metropolitní kapitulu na téměř 1,5 milionu korun.

Někdejší expozice Svatovítského pokladu v kapli sv. Kříže z roku 1961 byla uzavřená kvůli nevyhovujícím bezpečnostním podmínkám na počátku 90. let a vystavené předměty byly uložené v tzv. Hilbertově klenotnici v katedrále sv. Víta. Poklad jako celek nebyl od té doby přístupný veřejnosti.

Počátky Svatovítského pokladu mají pravděpodobně přímou souvislost se zbudováním první svatyně svatého Víta, kterou nechal postavit na Pražském hradě kníže svatý Václav. Ve skvostné schránce tu byla zejména na odiv vystavena relikvie - rameno svatého Víta, které obdržel svatý Václav od německého krále Jindřicha. Kosterní pozůstatky z ruky svatého Víta byly uložené v pozlacené schránce. Svatovítský poklad je unikátní soubor více než 500 předmětů včetně takových unikátů, jako jsou prapor svatého Jiří, košile, přilba či meč připisované svatému Václavovi, korouhev zhotovená svatou Ludmilou nebo korunovační kříž Karla IV.