Po Mladé Boleslavi provedou turisty metaloví elegáni

Město automobilů dostane nový symbol. Vůz to nebude.

Na začátku turistické sezony v roce 2011 by mohla mít Boleslav nové lákadlo. V jejích ulicích se objeví infopanely, které zájemce provedou mezi pamětihodnostmi a zajímavostmi města. Nepůjde však o klasické cedule, ale o umělecká díla kováře Davida Szalaye.
Sto osmdesát centimetrů vysoké sochy budou z kovu, který patří k asociaci na „město automobilů“, proto je naučná stezka pojmenovaná Metalová cesta. První infopanel bude u Škoda Auto Muzea, kam v souvislosti s prohlídkou továrny přijíždí nejvíce turistů. Druhý vyroste na výstavišti, třetí u střední průmyslové školy, cesta pak povede přes Českobratrské náměstí na Karmel, ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie přes Staroměstské náměstí k Templu a hradu, pak na židovský hřbitov, letiště, k Pírkovu sanatoriu, zimnímu stadionu a kolem kostela svatého Havla k infocentru.

Každý panel bude jiný

Panely mají stejnou základní desku, na které je socha muže stylizovaného podle daného místa, stejně jako detail za jeho zády. Na výstavišti se tak třeba objeví elegán z doby secese s divadlem v témže slohu za zády. Na sloupek se vejde popis přímého okolí, ale také klika, kterou když někdo zatočí, poslechne si další informace v češtině, angličtině či němčině.
„Klasické infopanely lidé zmáčknou a jdou pryč. U nás musí vynaložit energii, předpokládám, že už si pak smyčku vyslechnou,“ vysvětlil vedoucí boleslavského infocentra Gérard Keijsper. Navíc tak odpadnou náklady na elektřinu, nemusí se řešit její přívod a nápad se k ladění infopanelů hodí.
Na kliku přitom dosáhnou i děti či vozíčkáři, pro něž je trasa s výjimkou prohlídky Templu a hradu uzpůsobená.

Trasa pro celou rodinu

S přestávkami a vstupy půjde člověk po stezce celý den. „Vyjde ale na dvě a půl hodiny čisté chůze,“ odhaduje Keijsper. Zároveň je možné si okruh zkrátit od židovského hřbitova hned k zimnímu stadionu. I delší trasa je ovšem vytvořená tak, aby ji zvládly celé rodiny, počítá se s odpočinkovými místy, jako jsou dětská hřiště na Štěpánce, kde se děti vybijí, aby vydržely pro ně nezajímavá místa.
Na Metalovou cestu Mladou Boleslaví získala společnost Kultura města, pod kterou infocentrum patří, takřka patnáct milionů z fondů Evropské unie, víc než sedm milionů přidá město. S pracemi by se mohlo začít v květnu. Projekt obstál jako jeden z šesti.
„Jeho zpracování je ojedinělé, svým obsahem výjimečné a také po stránce analytické velmi dobře připravené,“ chválil projekt konzultant v oblasti cestovního ruchu Petr Kratochvíl, který podobné návrhy hodnotí v severovýchodních a jihovýchodních Čechách.

Bodoval nápad

Na Metalové cestě Mladou Boleslaví zřejmě zaujalo hlavně umělecké zpracování.
„Klasické tabule nepřináší městu nic nového, chtěli jsme, aby byly něčím zajímavé. Kolegyně Lenka Bavorová pak přišla s tím, že viděla v blízkosti Turnova krásné sochy z kovu,“ vzpomíná Keijsper, jak přišli na kováře Davida Szalaye. Ten se později přihlásil do výběrového řízení na návrhy a byl jednoznačně schválen. Boleslav už zaujal natolik, že bude mít od 8. července do 22. srpna i výstavu ve Sboru českých bratří.
„Jednak chceme představit tvůrce Metalové cesty, která se stane jedním z nových symbolů našeho města, a pak jej chceme prezentovat jako umělce v širším měřítku,“ uvedla Linda Ortová ze Sboru českých bratří.
Dostatečně široké využití ale bude mít už i samotný metalový elegán. Do jeho stylu budou zasazeny jinak klasické oboustranné panely s mapou města a Mladoboleslavska u infocentra, autobusového nádraží a snad i hlavního nádraží. Menší cedule s perokresbou bude u Templu a hradu.
Szalayova postava je již nyní na razítku a logu infocentra, bude na suvenýrech, na památku půjdou koupit i zmenšené panely. V infocentru bude také stát elegán s tácem, na němž budou vystavovány poslední produkty či prezentováno dění ve městě. Zkrátka, jako má třeba Brno krokodýla, Boleslav bude symbolizovat vedle auta ještě „železný muž.”

Opraví infocentrum

V rámci grantu ovšem Boleslav čeká také zásadní přestavba infocentra. To získá novou fasádu, bezbariérový vchod, veřejné záchody, nabídne i zábavu pro děti. Uvnitř najdou třeba klouzačku ve tvaru Michalovické putny.
„Interaktivní prvky budou vypovídat o Boleslavi a zároveň se z nich děti něco naučí,“ říká Keijsper. Starším bude určeno provaziště nad vstupní skleněnou rampou s mapou města, které tak děti uvidí z výšky jako kdysi letecký konstruktér Metoděj Vlach. V hlavní místnosti budou zase vyobrazené osobnosti Boleslavi, jejichž portréty půjde otevřít, třeba za oštěpařem Janem Železným bude magnetická tabule atletického stadionu se šipkami.
Třetí novinkou pro Boleslav pak bude kulturní turistické značení. Podobně jako mají hnědé cedule na silnicích třeba hrady, trefí turisté na boleslavský židovský hřbitov, Michalovickou putnu a do Škoda Auto Muzea. Navede je jedenapadesát cedulí, několikametrová z dálnice, osm z dalších silnic a zbytek po městě.
Elegán v budoucnu možná přibude i před plánovaným muzeem motocyklů. Plánů, jak Metalovou cestu obohatit, je ovšem víc. Mluví se o muzeu letectví, kde by se využilo osm boleslavských replik prvních strojů, na nádraží by mohlo být zázemí pro parní vlaky. Pak už by podle Keijspera chyběla jen knihovna dopravní techniky.
To vše by mohlo přilákat turisty, jichž teď do Boleslavi ve srovnání s podobnými městy nemíří mnoho, loni jich podle údajů z infocentra dorazilo kolem pětadvaceti tisíc.