Pod kamennou žábou americky prší

Američanka Karey Rawitscher žije v Českých Budějovicích už tři roky. Učí, spolupracuje s divadlem a teď se představuje i jako výtvarnice.

Déšť a hned vedle vodopád. Lehounké kapky, které se v Galerii Pod kamennou žábou snášejí shůry zavěšené na vláknech, rozpohybuje i dech. Začíná stínohra s hudbou, dvojí zážitek stvořený výhradně pro tento výstavní prostor.
Dotýkat se jich je povolené, dokonce žádoucí. „Je to svět vodních kapek, které se vznášejí v prostoru. Hravý a trochu legrační,“ shrnula autorka. Na fóliích jsou fotografie potápěčů i plavců, kteří se ztrácejí ve vodě. Spojují plavání s lidskou touhou létat nebo se třeba vrátit do stavu před narozením.
Kromě deště a vodopádu vystavuje Rawitscher v galerii i malé objekty, které rozehrávají světlo, optické jevy a iluze. Sestavila je z různého vybavení laboratoří, jako jsou čočky, žárovky nebo součásti mikroskopů. Nápady a materiál našla jak v oblasti vědy, kde působí její manžel, tak ve světě malých dětí s bohatou fantazií.
„Líbí se mi dílo českých výtvarníků Františka Skály a Petra Nikla. Oba mě velmi inspirují hlavně svou hravostí,“ vysvětluje čtyřiačtyřicetiletá žena.
Na výstavě nazvané Under the Lens/ Pod lupou Rawitscher nezvykle využívá umělecké tradice minimalismu, surrealismu, portrétního umění i metod, jimiž aranžéři vytvářejí výlohy obchodů. Drobným předmětům v Galerii Pod kamennou žábou dala nový život a také vtip, protože zkombinovala jejich zdánlivě nesourodé významy. Často tím, že přimalovala miniaturní obličeje.
Zalidnila třeba starou skříňku se šuplíky, do nichž si zubař schovával vzorky. Mužské tváře dostaly i malé žárovky, které tvarem připomínají prezervativy. Dívají se na svět pobaveně a lehce provokativně.
Některé scény jsou schované v krabicích jako takzvané diorama. Je tam vidět jen skrze optickou čočku. „Při letmém pohledu vypadají minimalisticky, avšak kdo je bude zkoumat víc, může najít podobnou atmosféru, jakou má krajina Alenky v říši divů,“ říká galeristka Magda Kutišová. Líbí se jí, že objekty nezapřou ženskou ruku. Je na nich znát trpělivost, nápaditost i křehkost.
Karey Rawitscher žije v Budějovicích s manželem biologem a dvěma dětmi. Jejím snem je založit v tomto městě interaktivní muzeum, kde by si děti hrály, a tím se učily. Je zakladatelkou organizace Hrát2Objevovat (H2O), která do Budějovic přivezla výstavy Hry a klamy a MegaŘecko. Učí angličtinu na Česko-anglickém gymnáziu a je členkou multikulturní divadelní skupiny Barevný děti. Tam působí také izraelský hudebník a skladatel Guy Gelem, který speciálně pro tuto její výstavu složil hudbu. Galerie je otevřená od úterý do neděle vždy odpoledne. Výstava končí 24. října, kdy pořádá autorka výtvarnou dílnu.