Pohodlí, nebo ohromující chuť. Co je pro vás při grilování důležitější?

Zdroj: BANADOR

Jaký je rozdíl mezi plynovým a grilem na dřevěné uhlí? Zeptejte se milovníka grilování a od srdce se zasměje. Odborníci si stojí za svým, když říkají, že chuť jídla připravovaného na dřevěném uhlí je daleko intenzivnější. Slovo plyn ani není součástí jejich slovníku, zatímco kamado gril zní běžně. Ale proč mají tak jasně vyhraněný názor?

Mýtus: rozpálení grilu na dřevěné uhlí trvá dlouho

Nejčastějším důvodem ke koupi plynového grilu je pohodlí. Stačí jen zmáčknout tlačítko a za 10 až 15 minut grilujete. Ruce si rozhodně neušpiníte. U zahradního grilu na uhlí se stále drží předsudek, že rozpalování trvá mnohem déle. Tento názor je však zastaralý – v dnešní době se často používají rozpalovače, které celý proces urychlí. Stačí do nich nasypat uhlí, přidat podpalovač a zapálit. Díky proudění vzduchu v rozpalovací nádobě se rychle rozhoří a asi po patnácti minutách můžete nasypat uhlí do grilu. U kamado grilu je to ještě jednodušší – uhlí rozpálíte přímo v grilu, jako byste měli rozpalovač. Do 15 minut se pěkně rozhoří a jdete na to.

Rozdíl poznáte při prvním soustu

Pokrmy připravované na dřevěném uhlí vždy vítězí v disciplíně chuť. Odborníci jsou o tom přesvědčeni. Každé sousto ucítíte intenzivněji a navíc vynikne čistá chuť ingrediencí. Což je zároveň důvod, proč do zahradního grilu vždy vybírat kvalitní uhlí. I typ dřeva, ze kterého je vyrobeno, ovlivňuje výsledek.

BANADOR

Nastavte teplotu na stupeň přesně

U plynového grilu nastavíte požadovanou teplotu rychle otočením příslušného tlačítka. S grilem na dřevěné uhlí to trvá o něco déle. Teplota se nastavuje pomocí větracích dvířek – čím více jsou otevřená, tím vyšší je teplota a naopak. U kamado grilu tak můžete nastavit teplotu na stupeň přesně. Narozdíl od ocelových ji v keramických grilech udržíte stabilní po celé hodiny, což oceníte, pokud se rozhodnete pro pomalé a táhlé vaření.

Například Big Green Egg je jediné kamado na světě, které pro výrobu používá keramiku vyráběnou v Mexiku. Jedná se o extra tepelně odolný typ keramiky, která má perfektní izolační vlastnosti. Na teplotu uvnitř kamado nemá prakticky žádný vliv venkovní teplota, takže můžete vařit v jakémkoliv ročním období.

Jak hostina skončí, máte to bez práce

Jakmile dovaříte na plynovém grilu,vypnete hořáky a zavřete přívod plynu. Je potřeba pravidelně kontrolovat a čistit hliníkové odkapávací misky, které zachytávají šťávu z připravovaných jídel. U kamado grilu zavřete přívod vzduchu – nedostatek kyslíku způsobí vyhasnutí uhlí. To pak můžete znovu zapálit při dalším grilování. Díky svým izolačním vlastnostem je úspornější při spotřebě dřevěného uhlí než nerezové grily.

BANADOR

Který pro vás bude ten nejlepší? Dáte přednost pohodlí, nebo nezapomenutelné chuti a širokým možnostem kamado?