Pohyblivý betlém i s kinem v jednom

Nově postavený pohyblivý betlém láká před Vánoci k návštěvě Valašska.

Řezník kuchá prasátko, kovář buší do kovadliny, oráč jezdí s koňmi po poli. Vzácný dar pod stromeček letos dostává Horní Lideč na Valašsku. V blízkosti tamějšího kostela sv. Václava bude od 25. prosince otevřený unikátní mechanický betlém.

Jde spíš o betlémskou scénu, která zabírá plochu 170 čtverečních metrů. Obsahuje 220 figurek, z toho pětašedesát je pohyblivých. Betlémský příběh se odehrává mezi realitami Zlínského a sousedního Trenčínského kraje. Dřevořezby představují čtyřicet nejzajímavějších míst obou krajů. Nechybí například Svatý Hostýn, Velehrad, hrad Buchlov, Radhošť či Trenčínský hrad.

Dýchá Vánocemi

„Každý betlém je něčím charakteristický. Chceme, aby zde návštěvníci, kteří přijedou z celé republiky, viděli zajímavá místa, která máme v kraji i v příhraničí na Slovensku. A že se tam třeba budou chtít podívat. Rádi bychom také, aby z něj byla cítit vánoční atmosféra, lidé se zde mohli v uspěchané době zastavit, zklidnit se a také popřemýšlet,“ říká starosta obce Josef Tkadlec, který je autorem námětu.

Součástí expozice je kromě vyřezávaných dřevěných postaviček a staveb i filmový snímek. Návštěvníkovi přibližuje nejzajímavější historické momenty události, zvyky a původní stará řemesla, jak se v průběhu staletí vyvíjel život v kraji na česko-slovenském pomezí.

Při filmové projekci reflektory osvětlují jednotlivé monumenty betléma. Diváci tak sledují historii života lidí od pohanských dob přes příchod Cyrila a Metoděje na Moravu. Hudba včetně doprovodného výkladu dotváří atmosféru betlémského příběhu o narození Ježíška. Vše je řízené počítačem.

Zaměstnal padesát lidí

Podle autorů je hornolidečský betlém charakteristický a mimořádný tím, že umožňuje divákovi prožít hluboký duchovní zážitek. Projekt Česko-slovenský pohyblivý Betlém spolufinancovala také Evropská unie. Vznikl ve spolupráci se slovenskou partnerskou obcí Dohňany. Scénář napsala Naďa Urbášková, betlémskou scénu navrhl Jan Teisler. Autorem světelného designu je Jan Plesník, hudbu složil Jiří Pavlica z Hradišťanu a výtvarné práce zajistila Jana Trubačová.

Tvorba betlému, která trvala jeden rok, přišla na osm milionů korun. Pracovalo na něm zhruba padesát lidí včetně dvou desítek řezbářů z Česka i Slovenska.

Prohlídky budou začínat v intervalu dvou hodin. Každá prohlídka začne půlhodinovou filmovou projekcí. Poté budou mít návštěvníci šedesát minut na prohlídku betléma. Projekční sál má kapacitu pětačtyřicet osob.

HORNOLIDEČSKÝ BETLÉM

* mechanický betlém bude k vidění od 25. prosince v Horní Lidči v budově blízko kostela sv. Václava
* obsahuje dohromady 220 figurek
* prohlídku doprovodí půlhodinová filmová projekce
* telefonickou rezervaci prohlídky lze provést na čísle 571 447 428
www.betlemhornilidec.cz