Poklad Stolové hory

Poklad Stolové hory

Poklad Stolové hory

Nebo také „most mezi starým a Novým světem”. Tak bývají označována vína jižní Afriky. Že o nich moc nevíte a netroufáte si vybrat z nabídky našich vinoték a obchodů? Pojďte si o nich přečíst a hlavně je ochutnat!

Z hlediska vinařství nás bude zajímat hlavně jižní část této země – oblast úrodných údolí lemovaných vysokými horami. Dnes módní vinařská země si v minulosti zažila své „vinné“ vrcholy i pády.

Vinaři z Holandska

Tradice výroby jihoafrického vína sahá do 17. století. A byli u toho především holandští usedlíci spolu se zakladatelem Kapského Města Janem van Riebeeckem, který zde vytvořil první víno, jež nazval Jižní Afrika.

Jako bývalý lodní lékař věřil, že látky obsažené v červeném víně ochrání námořníky, zastavující se zde, aby nabrali zásoby na další cestu, před kurdějemi. Přesvědčil proto úředníky Východoindické společnosti, aby ho v záměru vybudovat v tomto regionu vinohrady podpořili. O větší rozvoj vinohradnictví se pak zasloužili i francouzští hugenoti. V roce 1685 založil tehdejší guvernér Simon van der Stel vinařství Klein Constantia, které funguje dodnes a je jedním z nejznámějších v Africe. Bez zajímavosti není ani fakt, že toto vinařství je dnes zčásti v českých rukách – jeho spolumajitelem je Zdeněk Bakala.

Vína z Jižní Afriky bývají označována jako „most mezi starým a Novým světem”.Vína z Jižní Afriky bývají označována jako „most mezi starým a Novým světem”.

Největší zásluhu na exportu vín z Afriky měli před zhruba 200 lety Britové, kteří si podmanili zdejší území. Temná doba pro africké vinařství přišla koncem 19. století, kdy zde vinnou révu napadl révokaz, který zdevastoval velkou část vinohradů. K úpadku přispělo i zrušení cla na francouzská vína. Jihoafričtí vinaři se vrátili na mezinárodní trh teprve v 90. letech 20. století. O zmrtvýchvstání vína z Jižní Afriky se zasloužil i Nelson Mandela, díky kterému se podávalo na předávání Nobelovy ceny v Oslu v roce 1993.

Africké odrůdy

Vinohradnictví Jihoafrické republiky se dnes soustřeďuje hlavně okolo Kapského Města a dále v jihozápadním pásu. Klima ovlivněné oceány je zde spíše středomořské s teplými a suchými léty a s dešťovými srážkami během mírné zimy. Dnes již 9. největší světový producent vín se 102 000 ha vinic pěstuje z 56 % bílé odrůdy. Především pak Chenin Blanc (místně známý také jako Steen), Sauvignon Blanc a Chardonnay. Z červených odrůd pak hlavně Pinotage – typickou místní odrůdu, kterou v roce 1925 vyšlechtil profesor Adam Perold křížením Pinotu Noir a Cinsaultu. Na tuto odrůdu jsou místní právem velmi pyšní. Dalšími červenými odrůdami jsou Cabernet Sauvignon, Shiraz a Pinot Noir.

Kde se vínu daří?

Nejvýznamnější oblastí Jižní Afriky je Stellenbosch. Dnes je prakticky synonymem pro jihoafrická červená vína. Druhou největší oblastí převážně produkující bílá vína je Paarl s průměrnou roční teplotou 21 °C. Nesmíme zapomenout ani na nejstarší oblast Constantia.

Vinařství Klein Constantia funguje dodnes a je jedním z nejznámějších v Africe.Vinařství Klein Constantia funguje dodnes a je jedním z nejznámějších v Africe.

Vinařský průmysl, který v JAR nyní zaměstnává 250 000 lidí, stále vzrůstá. V jeho důsledku roste i počet vinic. Inspiraci získává hlavně z Evropy, podle které nechal vzniknout v roce 1973 systém certifikace místních vín Wine of Origine (obdoba francouzského AOC). Dnes můžeme v Jihoafrické republice najít 60 oblastí, které nesou toto označení. Jižní Afrika se velmi změnila od dob, kdy do těchto končin připlouvali mořeplavci, aby nabrali zásoby na další cestu do Indie.

Od časů, kdy poprvé zahlédl strmé svahy Stolové hory portugalský lodivod Bartolomeo Diaz. Jihoafrická vína jsou moderní a skutečně tvoří most mezi Starým a Novým světem.

V dnešní době předražených vín vás překvapí svou obvykle dobrou cenou ve všech kvalitativních úrovních. Více na www.wosa.co.za

Článek vyšel v časopisu F.O.O.D.