Pokles cen starších bytů i nadále pokračuje

Trend poklesu cen starších bytů pokračuje i v letošním roce, stejně jako tomu bylo prakticky po celý loňský rok. Mezi krajskými městy jsou výjimkou pouze Pardubice, Plzeň a Zlín, kde průzkumy zjistily velmi mírný růst cen, který lze považovat spíše za stagnaci. V Brně se ceny za poslední tři měsíce vůbec nezměnily. Vyplývá to z výsledků sledování Institutu regionálních informací (IRI), který prozkoumal vzorek více než 37 tisíc bytů po celé republice.

Nejdražší starší byty jsou v Praze, kde se průměrný třípokojový byt o podlahové ploše 68 čtverečních metrů dal na přelomu letošního roku pořídit průměrně za téměř 2,64 milionu Kč, což je ve srovnání s předchozím sledovaným obdobím pokles o 1,5 procenta. V Brně by stál obdobný byt letos méně než dva miliony korun. Pomyslný bronz v žebříčku krajských měst s nejdražšími staršími byty patří již tradičně Hradci Králové (1,655 milionu Kč), přibližně na stejnou cenovou úroveň se už dostávají starší byty v Plzni (1,507 milionu Kč) a v Pardubicích (1,5 milionu Kč).

„Vedle Zlína jde o jediná dvě města, kde jsme letos zaznamenali mírný nárůst cen, i když jde o změnu jen v řádu desetin procenta. Propad cen v jednotlivých městech byl různý, a to v závislosti na mnoha faktorech. Obecně byl relativně vyšší v ekonomicky slabších regionech, příkladem může být Ostravsko, kde se nenaplnila očekávání
stabilnějšího ekonomického vzestupu a ceny od roku 2008 poklesly o celou čtvrtinu,“ říká jednatelka Institutu regionálních informací Milada Kadlecová.

Poměrně výrazný propad cen starších bytů nastal v Karlových Varech (- 3,9 %) a pak zejména v již zmíněné Ostravě (- 4,6 %) a Ústí nad Labem (- 5,3 %). „Klesající zájem o byty ve dvou městech s největším poklesem cen lze vysvětlit rovněž problematickým životním prostředím a složitou ekonomickou situací zdejších největších zaměstnavatelů,“ vysvětluje Kadlecová. Pro další měsíce letošního roku IRI očekává spíše stagnaci cen případně jejich další mírný pokles související s předpokládaným poklesem objemu disponibilních prostředků v české i v evropské ekonomice způsobujícím nižší koupěschopnost obyvatel.