Poklidně soptící Liparské ostrovy

Lipari

Lipari Zdroj: E15

Lipari Liparské ostrovy leží uprostřed aktivní vulkanické oblasti, která je z jedné strany ohraničena sicilskou Etnou a z druhé strany neapolským Vesuvem. Zatímco obě zmíněné sopky už několikrát pěkně zatopily lidem žijícím v jejich okolí, sopky na Liparech zas tak moc nezlobí.

Jsou to vlastně jen malé ostrůvky v moři (pod hladinou moře se ukrývají další činné sopky), které jsou však stále aktivní, čímž se stávají skvělým cílem pro hladové turisty. Vždyť kolik znáte lepších lákadel než vyšplhat na živou sopku.

LipariLipari | E15

Zvláště když jsou Liparské ostrovy zapsány na Seznamu světového přírodního dědictví UNESCO, v okolí kráterů najdete krásnou středomořskou přírodu a hlavně minimální turistický ruch. Chybějí zde totiž romantické pláže, nákupní galerie či golfová hřiště, takže ztracené ostrovy přitahují ponejvíce dobrodružné povahy. Ostatně i když jsou Liparské ostrovy osídlené od starověku, po staletí neměly moc dobrou pověst – v divokých zátokách totiž kotvili piráti.

Páchnoucí výpary

Ale zpátky k vulkánům. Dvě sopky jsou stále aktivní – především Stromboli, která během svých erupcí nabízí nádherná barevná představení (hlavně v noci). Druhý činný kráter na ostrově Vulcano je sice stále aktivní, ale soptění představují víceméně jen výfuky smrdutých par a pomalé vytékání žhavého magmatu z puklin.

LipariLipari

Řada odvážlivců proto schází až do kráteru, i když je čas od času zasáhne výfuk žhavých a páchnoucích par. Přesto je sestup do kráteru mimořádným zážitkem. Poslední nebezpečný výbuch se tu odehrál v roce 1888, kdy na ostrově Vulcano vybuchl kráter Fossa a zabil několik lidí. Erupce tenkrát trvaly dlouhých osmnáct měsíců.

Nic ke koupání

Největším ostrovem souostroví je Lipari, který je také nejnavštěvovanější. Žije na něm necelých deset tisíc lidí, ale každý rok přijíždí 200 tisíc turistů – většina z nich však nepřespává, přijíždějí pouze na den (za návštěvu stojí především katedrála svatého Bartoloměje).

Čtěte také:

Dotek Afriky v srdci Evropy

Lákavé pláže turecké

Kouzelná noc rozzářených lampionů

Lipari je hlavním střediskem, odkud je možné podnikat cesty na další ostrovy. Na těch nejmenších však nejsou ani hotely, ani silnice a o dopravu se starají stejně jako v minulých stoletích především soumaři. Vedle sestupu do kráterů jsou dalším lákadlem pro turisty četné termální bazény s poněkud špinavou a páchnoucí vodou, která má však léčivé účinky.

LipariLipari | E15

Naopak pobřeží Liparských ostrovů není příliš vhodné ke koupání, protože zde místo pláží najdete prudké a strmé kamenné útesy. Proto také na Liparských ostrovech nejsou žádné velké hotelové komplexy, ale jen malé hotýlky a penziony, díky čemuž si ostrovy udržují poklidnou romantickou atmosféru.

Co si přivézt a ochutnat

Na Liparských ostrovech se pěstuje réva a vyrábí víno, takže skvělým suvenýrem je lahev temného vína odrůdy Nero d’Avola, které je kvůli stejnému podloží hodně podobné slavným sicilským vínům. Jako dárek pak můžete koupit lahev hořkého likéru, do kterého se přidává rukola. Ochutnejte především slavné arancini – osmažené rýžové koule plněné ragů, sýrem a rajčatovou omáčkou. Anebo pomeranče nakládané v olivovém oleji s chilli kořením – velmi zvláštní a současně osvěžující předkrm.

Jak na Lipari

Z Catanie, kam se létá z Česka, musíte přejet autobusem do přístavu Milazzo, odkud na Liparské ostrovy jezdí několik rychlých lodí (zpáteční jízdenka vyjde na 30 eur). Druhou možností je cesta lodí z Neapole (zpáteční lístek vyjde na 200 eur).

Autor je publicista