Polabí je baštou basketbalu. Za sedmdesát milionů

Žádnému sportu se v Polabí nedaří tolik jako basketbalu. Nejvyšší česká soutěž se tady hraje hned ve třech městech.

Nymburk, Kolín Poděbrady. Co tahle města spojuje kromě toho, že leží na Labi? Mattoni NBL, tedy nejvyšší česká basketbalová soutěž. Tento sport je v Polabí fenoménem.

Tým Nymburka je neohroženým tuzemským vládcem, o víkendu získal sedmý mistrovský titul v řadě. Kolín se probojoval do vyřazovacích bojů a nakonec skončil v lize osmý. Poděbrady obsadily jedenácté místo a zajistily si ligovou příslušnost i pro příští sezonu.

V žádném jiném regionu se basketbalu v posledních letech nedaří tak dobře, jako právě v Polabí. „Je jen dílem náhody, že jsou tyhle tři kluby tak blízko sebe,“ tvrdí generální manažer kolínských basketbalistů Miroslav Sodoma. „Prostě se to tak sešlo, že ve všech třech městech se našli lidé, kteří měli chuť investovat do basketbalu svůj čas a vybudovat ligový klub,“ říká Miroslav Paskovský, předseda představenstva klubu Karma Poděbrady.

Sport s bezednými koši má navíc v Polabí tradici. „I když se tady nejvyšší soutěž hraje až v posledním desetiletí, basketbal na regionální úrovni se tady hrál vždycky. I to je důležité,“ říká Paskovský.

„Nymburk je městem sportu. Lidé mají vztah k basketu, volejbalu, veslování, k hokeji, a navíc každý jezdí na kole,“ tvrdí vlivný právník Miroslav Jansta, jenž coby šéf klubu stojí za úspěchy nymburského basketbalu.

„Levný“ sport

Basketbal není finančně tak náročný, jako například fotbal nebo hokej. „Právě proto basketbal patří do menších měst. Špičkové fotbalové kluby pracují s rozpočty většinou okolo sta milionů korun, kdežto nám stačí deset milionů. A to započítávám opravdu veškeré náklady, od pronájmu haly pro nejmenší žáky až po odměny hráčům A-týmu,“ tvrdí kolínský manažer Sodoma.

Nejen nejlepším, ale i nejbohatším českým klubem je Nymburk. Jeho roční rozpočet se v sezoně pohyboval okolo padesáti milionů korun (v příští ještě o dvacet milionů naroste). Největším sponzorem byl energetický gigant ČEZ. V tomto ohledu jsou v Kolíně i v Poděbradech v podstatně složitější situaci.

„Ale i tak si myslím, že ve městě, jakým je Kolín, se sponzoři dají najít. Firem je tady hodně,“ říká Sodoma. „V Poděbradech je to horší, lázeňskému městu se průmysl prakticky vyhýbá. Sponzory sháníme hlavně mezi společnostmi, které přesahují význam regionu,“ tvrdí Paskovský. Jím řízený klub hospodaří se zhruba sedmi miliony korun. Ročně tak basketbalovými kluby v Polabí proteklo zhruba sedmdesát milionů. Za tutéž částku by fotbalová Sparta fungovala ani ne rok.

Haly? Problém

Tři polabské kluby spojují problémy s halami. Nymburk hraje v areálu sportovního centra, která patří Českému svazu tělesné výchovy. Kvůli účasti klubu v Jadranské lize projde neútulná hala rekonstrukcí. „Změní se spousta maličkostí. A především tribuny pro diváky, jež dostanou nové sedačky,“ říká manažer Nymburka Jiří Zídek.

I Poděbrady působí v málo komfortní tělocvičně. Patří městu. „Platíme standardní nájem, což je finančně dost náročné. S vedením radnice se zatím sžíváme, snad se to po komunálních volbách změní,“ říká Paskovský.

Kolín našel útočiště v hale Střední odborné školy informatiky a spojů. „V hale se normálně učí, my tak v ní nemůžeme pořádně trénovat. Což je dost špatné po ekonomické, organizační i sportovní stránce,“ tvrdí Sodoma.

Trpí konkurenti?

Kdekoho by mohlo napadnout, že kvůli basketbalu trpí ostatní sporty. Třeba Nymburk býval baštou volejbalu. „Jenže je těžké najít odborníky, kteří by vychovávali mládež.

Basketbalu se to daří a to je jen dobře. I když mě trochu mrzí, že volejbal v Nymburce prakticky neexistuje,“ říká předseda Českého volejbalového svazu Zdeněk Haník, který ve městě bydlí.

Přijedou „rowdies“

Basketbalisté Nymburka spoléhají na své často dost hlučné příznivce. Především zápasům evropského poháru, jenž kvůli malé kapacitě své haly musel tým hrát v Pardubicích, přihlížely až několikatisícové návštěvy.

V příští sezoně se víc diváků podívá i do Nymburka, klub se totiž zapojí do Jadranské ligy a utká se s týmy z bývalé Jugoslávie. Balkánští fandové jsou horkokrevní. „Asistujeme u každého zápasu, a pokud bude potřeba, posílíme hlídky,“ tvrdí šéfka městské policie Simona Lazarová.

Mládí vpřed

Základem úspěšného klubu je mládežnická základna. V Nymburce od jara funguje Sportovní centrum mládeže, vede ho bývalý kouč reprezentace Michal Ježdík. Mládežnické týmy ve všech kategoriích jsou i v Kolíně.

„Spolupracujeme se školami, děláme nábory. Práce s mládeží je investicí do budoucnosti,“ říká Sodoma. O basketbal v Polabí by tak mohlo být postaráno.