Policisté v ulicích. Postarají se o větší bezpečnost lidí?

Každá městská čtvrť má své čtyři uniformované ochránce.

Je pátek po jedenácté hodině večer. Před restaurací Sparta v sídlišti pod Hůrkou parkuje auto městských strážníků. Dohlížejí na to, aby tancechtivá mládež nekřičela před objektem. O tři hodiny později střídají strážníky policisté. Ti tu jen projíždějí. Na jiném místě ve městě pak preventivně zastaví několik projíždějících aut a zkontrolují, jestli nejezdí za volantem opilci. Podobně by se měly hlídky městských strážníků nebo policistů z obvodního oddělení pohybovat na všech místech ve městě. A také pravidelně projíždět integrovanými obcemi. Děje se tak opravdu?

„Všimla jsem si, že chodí hlídky. Tady v Nádražní ulici už jsem je cestou domů z práce potkala několikrát. Myslím, že to je dobře, když jsou vidět v ulicích. I když krást se bude pořád, to by tu museli stát čtyřiadvacet hodin denně,“ říká Pavla Hubálková z Klatov. Také Jiří Nesveda zaznamenal, že policisté, ale i městští strážníci se v ulicích města objevují častěji než dřív. „Jenže nemohou být všude. A toho pak opilci, výtržníci a zloději využívají. Takže kriminalita stejně pokvete dál,“ myslí si Nesveda.

Šedesátiletá paní Anna si na hluk z diskotéky v restauraci Sparta stěžovala na policii opakovaně. „To ale není nic platné. Policisté přijedou, mezitím opilci utečou nebo když vidí policejní auto, tak se schovají. A když jsem na ně zkoušela sama křiknout, aby se uklidnili, ještě mi vynadali,“ říká žena. Bojí se, že nové opatření, v němž se policisté pohybují pravidelně ve svých okrscích, stejně nebude mít žádný efekt.

Nestíhají. Ale snaží se

Na to, aby se uniformované hlídky dostaly několikrát za den do svého okrsku, nejsou kapacity. Na strážnici ani na obvodním oddělení policie. Policisté i strážníci musí být k dispozici tam, kde je třeba. A všechny části ve městě hlídat stejně. Navíc pak někteří dohlížejí ve svých svěřených okrscích. „Sloužíme dvanáctihodinové směny. Dva dny denní, dva dny noční. Pak čtyři dny volna. Trvám na tom, aby se hlídky co nejvíc pohybovaly ve městě nebo tam, kde je třeba a kam nás zavolají. A také aby minimálně třetinu pracovní doby strávili strážníci ve svých okrscích,“ vysvětluje velitel Městské policie v Klatovech František Kacerovský.

Podobného názoru je i velitel obvodního oddělení policie v Klatovech Jaroslav Pleticha. „Samozřejmě máme na starost bezpečnost v celém městě. Ale dbáme na to, aby se jednotliví policisté věnovali i okrskům v rámci koordinační dohody,“ říká Pleticha.

Rušné centrum

Existuje část města, kde je klid, a kde by naopak mohla hlídkovat nepřetržitě celá policie? „Všude je něco. Například v centru města máme přes den potíže se špatně parkujícími řidiči. Večer pak s rušením nočního klidu kolem místních diskoték, heren a barů,“ vysvětluje policista z okrsku A Petr Rychtařík.

V okrsku B byly až donedávna problémy s dětmi z nedaleké Větrovny, které se chodily koupat do nádrže u krematoria. V okrsku C je nejkritičtějším místem restaurace Sparta. Jeden z místních lidí si dokonce stěžoval, že mu okna jeho bytu oslňuje reflektor z budovy diskotéky. A v okrsku D je problémem popíjení v městském parku, ale i například ostrůvek na hlavní silnici od Horažďovic, který se stal už několikrát místem dopravních nehod.