Postoupil do dalšího levelu, je rektorem

Nový rektor René Wokoun chce dostavět univerzitní kampus. A také rád hraje počítačové hry.

Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně povede do roku 2015 profesor René Wokoun. Prezident Václav Klaus ho na Pražském hradě jmenoval rektorem 23. února. Národohospodářský profesor a expert OECD pro regionální rozvoj se zabydluje v ústecké kanceláři. Zatím mu chybí jeho knihovna a na zdi pěkná mapa.

Jste plachý, nebo rázný? Plachý může být člověk před ženami, že? Ale ne před podřízenými. Ovšem já se nepovažuji za nijak výjimečného, jen mne vždy, už od studentských let, bavila kartografie a studium regionů.

Kde jste studoval? V Praze 8 jsem dokončil gymnázium a studoval jsem v Brně. Tehdy, to je zvláštní shoda okolností, na Univerzitě Jana Evangelisty Purkyně. Tak už se nejmenuje téměř dvacet let, nyní je to Masarykova univerzita. Víte, co je také zajímavé? Narodil jsem se, když rodiče bydleli na manželských vysokoškolských kolejích.

Napadlo vás někdy dříve, že byste chtěl být rektorem univerzity? No, to ano. Samozřejmě ne v dobách studií, ale později, když jsme společně s Vysokou školou ekonomickou v Praze a ústeckou univerzitou začali vést společný projekt. Na ekonomické škole jsem svého času zakládal nový obor, veřejnou správu a regionální rozvoj. A s ústeckou univerzitou jsme založili institut, Výzkumné centrum udržitelného rozvoje regionu, naše společné pracoviště. Tak jsem se seznámil se zdejším prostředím. A když byla zahájená rektorská volba, přijal jsem vloni v říjnu nabídku ústeckých kolegů.

Budete v čele ústecké univerzity nejméně čtyři roky. Čím začnete? A kolik máte místa na článek? Je toho opravdu mnoho. V první řadě si to tady prochodím, seznámím se s jednotlivými fakultami a provozy. Už jsem slyšel dost stížností na úroveň kolejního ubytování a také na kvalitu jídla v menze. Ale nade vším jsou dva velké úkoly. Jsou jimi dostavba vysokoškolského kampusu a radikální zvýšení prestiže univerzity.

To zní, jako kdyby ústecká univerzita nepatřila k nejlepším. Tak jsem to rozhodně nemyslel. Ale je zatím mladá. Co to je dvacet let? Probíhá tu řada originálních výzkumů, jsou tu velmi prestižní vědecká pracoviště. Strojírenská například, která se zabývají nanotechnologiemi. Nebo opravdu cenný výzkum na poli germanistiky. Ale zdejší vědci zatím příliš nepublikují v odborné literatuře. V bodování rady pro výzkum a rozvoj je univerzita hodnocena jako druhá nejhorší. To chci změnit, vždyť s tím mimo jiné souvisí i peníze, které na výzkum můžeme získat.

Jak se v Ústí nad Labem cítíte? Je tu nádherné okolí a je sympatické, že Ústí není olbří město, v podstatě všude se dá dojít pěšky. Ostatně, znám to tu docela dobře, i když už toho nenachodím jako dříve. Například v Hřensku jsem byl na svatební cestě. Moc se mi líbí Krušné hory i České středohoří. Slyšel jsem, že je opět v provozu turistická chata na Lovoši.

Když jste mluvil o studentských kolejích, jak bydlíte vy? Zatím je to takové provizorní, ale mně stačí málo. Potřebuji místnost s ledničkou, postelí a stolem, kam si dám počítač. Ale časem se budu stěhovat.

Když si chcete odpočinout, jak na to jdete? To je různé. Svého času jsem hodně hrál hokej. Bavil mě víc než fotbal, ten je takový pomalejší. Také rád houbařím, a když je opravdu čas, čtu si nebo si rád zahraji počítačovou hru s pěknou akcí.

Trochu mě překvapujete. Dobrá počítačová hra mi udělá radost i jako dárek. Hodně mě bavily hry jako Warcraft nebo Starcraft. Sice to trvalo několik měsíců, opravdu u toho nemohu sedět pořád, ale vždy jsem prošel všemi levely a dokončil jsem je.