Potřebovali pilulku proti početí. Byla noc, tak měli smůlu

Noční službu nedrží ani jediná lékárna z osmnácti v Písku a ve Strakonicích. Podle prezidenta lékařské komory nemusí.

Irena Křivanová ze Strakonic si postěžovala Sedmičce s nedávným zážitkem s nemocným sedmiměsíčním vnukem. V noci nebylo kde vyzvednout předepsaný lék.

„Začal se z ničeho nic dusit. Nevěděli jsme, že první pomocí je otevřít mrazák a okno. Tak jsme s jeho rodiči jeli na dětské do nemocnice. Tam ho ošetřili a s sebou nám dali ještě nějaký předpis na další užívání. Zjistili jsme ale, že si ho nevyzvedneme ani ve Strakonicích ani v Písku,“ popisuje žena událost.

Nejbližší otevřená lékárna je v Budějovicích

Na internetu našli, že jediná otevřená lékárna je v Českých Budějovicích. Tam už nejeli. Celou noc se střídali s hlídáním malého a léky vyzvedli ráno.

Podle prezidenta České lékárnické komory v Praze Stanislava Havlíčka soukromé lékárny v noci otevírat nemusejí. „Zabezpečit zdravotní službu první pomoci je ze zákona jednou z povinností kraje. A ten, pokud vím, ji zajišťuje,“ říká nekompromisně.

Názory na noční služby v lékárnách se různí. Většina lékárníků, které Sedmička oslovila, si myslí, že noční provoz lékárny ve městech by se nevyplatil a byl by spíš zneužívaný k nákupu věcí, které jdou obstarat přes den. Například Sunar, acylpyrin, čaje.

„Drželi jsme pohotovostní služby dost dlouho. Byly ale ztrátové. I kdyby lékárníci sloužili zadarmo, nebyli bychom ani na nule. Někdy na nás zvonili opilci nebo nepřišel nikdo,“ říká Jiří Staněk ze strakonické lékárny U Zeleného orla.

Zneužití služby by vyřešil poplatek

Protivínský lékárník Jiří Klement by ale pro jednu otevřenou lékárnu byl.

„V Písku by se mohli lékárníci střídat a jedna lékárna by mohla mít otevřeno nonstop. Dříve to tak bylo. Je pravda, že toho někteří lidé zneužívali, ale najdou se i opravdu akutní případy. Noční provoz lékárny je samozřejmě prodělečný, jde spíš o službu veřejnosti,“ uvažuje Klement.

Zneužívání pohotovostní služby lékáren by šlo předejít. Kdyby se výdej léků bez předpisu zpoplatnil. „Kdysi byly ve Strakonicích jen dvě, později tři lékárny. A pokaždé některá v noci sloužila. Léky na recept jsme dávali zadarmo. Bez receptu museli lidé platit poplatek,“ vzpomíná osmaosmdesátiletý bývalý strakonický lékárník Jiří März.

Dvaačtyřicet let vydával léky, míchal masti a připravoval sirupy a kapky. I on si myslí, že v tak velkém městě, jako jsou Strakonice nebo Písek, by měla alespoň jedna lékárna pohotovost sloužit.
Lékaři, kteří se střídají na pohotovostní službě ve Strakonicích, nejsou spokojení s tím, že pacientům předepíšou léky a zároveň jim říkají, že si je okamžitě nikde nevyzvednou.

„Je to ostuda, všude jinde ve světě to funguje, jen u nás ne. Nepochopí to místní, ani cizincům nevysvětlíte, že mají jet pro lék až do Budějovic,“ shodují se.
Strakonické lékárny sice nemají noční službu, ale střídají se o víkendových. Písecké nejsou pacientům k dispozici ani o víkendech. V sobotu mají otevřeno maximálně do dvanácté hodiny. V neděli a o svátcích mohou pacienti využívat rozšířených hodin nemocniční lékárny. Ta funguje v těchto dnech od sedmé ráno do dvanácté dopoledne a od pěti odpoledne do devíti večer. Výjimkou bude neděle 29. listopadu. V tento den má nemocniční lékárna z provozních důvodů zavřeno.

V obou městech je také denně otevřena do osmé hodiny večer lékárna Dr. Max.
Stejnou otevírací dobu jako lékárny ve Strakonicích a Písku mají i lékárny v dalších městech strakonického a píseckého okresu. S nočními skončily zhruba před pěti lety. V době, kdy na ně přestaly přispívat městské úřady.

Ve Vodňanech má lékárník Roman Kejzlar se zdravotníky nepsanou dohodu. „Záleží na tom, jaký lék lékař předepíše. Pokud jde o akutní případ, zavolá mi a já pacientovi lék vydám. Ale skutečně akutních případů bývá v poslední době minimum. Lidé už noční pohotovostní služby tolik nevyužívají,“ říká. Také v Milevsku a Protivíně podle lékárníků není nonstop lékárna potřeba. Otevřenou lékárnu v Písku marně v noci hledal i osmnáctiletý mladík, který chce kvůli intimnosti svého zážitku zůstat v anonymitě.

„Při sexu se mi protrhl kondom. Bylo to v neděli v noci. Přítelkyni ještě není ani osmnáct, a tak nás to pěkně vyděsilo. Obíhali jsme lékárny v naději, že bude někde otevřeno a dají nám tabletu proti početí. Recept by přítelkyně donesla hned v pondělí ráno. Nikde jsme ale nepochodili,“ vypráví. Že pilulka funguje i druhý den, netušili. Byla to nejhorší noc jejich života. „I kdyby nám to lékárník bez předpisu nevydal, aspoň bychom se od něj dozvěděli, že není důvod k panice, a mohli jsme si ušetřit zbytečné nervování,“ dodává.