Pozor, za dveřmi exekutor

Zhruba o čtvrtinu vzrostl loni v Kladně v porovnání s rokem 2008 počet exekucí. Důvodem je i rostoucí počet lidí, kteří neplatí pokuty od strážníků.

Pětatřicetiletý ženatý Martin se dvěma dětmi měl dobrou práci. Ke spokojenosti mu chyběl jen větší byt. Proto když na ten správný v nabídce realitních kanceláří narazil, neváhal a vzal si hypotéku. Až do loňského roku dluhy bez potíží splácel. Pak ho ale zaměstnavatel kvůli hospodářské krizi propustil.
Martin jinou práci nenašel, a aby měla rodina z čeho žít, vzal si další půjčku. Začal tak koloběh neuhrazených faktur, který nakonec vyústil v exekuci.

Podobných příběhů v kladenské pobočce Člověka v tísni slýchají stovky. „Od loňska se na nás kvůli hrozící či už nařízené exekuci obrací stále více lidí. Máme tak o dvacet procent víc případů,“ řekla Dominika Trtíková, která se poradenstvím v podobných situacích zabývá.
Rozšířila se i škála lidí v neřešitelných situacích. „Jde o zástupce střední třídy. V době, kdy si půjčky brali, byli finančně zabezpečení,“ řekla Trtíková.

Potvrzují to i statistiky okresního soudu. Předloni se na stoly jeho zaměstnanců dostalo necelých čtrnáct tisíc exekucí, koncem roku 2009 asi o čtvrtinu více.
Přibylo také lidí, kterým na dveře zaklepal exekutor kvůli nezaplacené pokutě od strážníků.
Kladenský soud musel řešit více než osmnáct tisíc exekucí. Jejich hlavním důvodem však není jen vysoká nezaměstnanost.

„Problémem bývá i špatná platební morálka dlužníků,“ poznamenal Jan Podaný z Okresního soudu v Kladně.
Svědčí o tom například to, že od začátku letošního roku výrazně vzrostl počet lidí, kterým hrozí exekuce, protože nezaplatili pokutu od kladenské městské policie.

Lidé si mohou nechat poradit od odborníků

V loňském roce ekonomický odbor magistrátu předal k vymáhání přibližně 2700 takových případů. Letos? Začalo září a kvůli nezaplaceným pokutám od strážníků odbor řeší už zhruba 2500 exekucí.
Člověk, kterému hrozí exekuce, by měl požádat o radu odborníka.

„Je třeba si uvědomit, jak exekuce funguje. Třeba že se dluhy navyšují o náklady na exekutora,“ vysvětlila Dominika Trtíková z organizace Člověk v tísni.
Když například kladenský magistrát předá dlužníka exekutorovi, původní částka vzroste ještě o jedenáct tisíc korun.