Práce z domova? Pyžamo, alkohol a videohry

Práce z domova.

Práce z domova. Zdroj: CTK

Podle souhrnných výsledků amerického průzkumu o zaměstnání na dálku, by většina zaměstnanců po možnosti práce z domova skočila hned. Za šanci pracovat mimo kancelář v pohodlí rodinného krbu by se necelá třetina zaměstnanců (32 procent) vzdala přestávek na oběd, čtvrtina by oželela alkohol a pětina kávu.

Americký marketingový server OnlineDegrees.com zveřejnil na svém webu výsledky několika průzkumů na téma „Práce z gauče“.

Podle některých průzkumů jsou lidé pracující v domácím prostředí bez dohledu svých nadřízených opravdu více výkonnější. Navíc uspoří čas, který by strávili cestou do práce a zaměstnavatele také výjde levněji absence pracovníka v podobě úspor za nájem kanceláře nebo placených energií. Od roku 1980 do roku 2010 se počet lidí pracujících vzdáleně ani ne zdvojnásobil z původních 2,3 procenta na 4,3 procenta. Žádným překvapením ani není, že nejčastěji (35,6 procent) pracují z domova lidé s vysokoškolským titulem.

Na stranu druhou existuje dost lidí, kteří jsou přesvědčeni, že efektivita lidí pracujících z pohodlí svého domova neroste, ale naopak klesá. Něco na tom možná bude, protože podle stejné ankety polovina šéfů nepodporuje práci z domova, zhruba třetina ji toleruje a 15 procent ji vítá. A jak vidí stále modernější trend v oblasti práce účastníci průzkumu?

Čtvrtina pracuje v pyžamu

Necelá polovina lidí (49 procent) tráví svůj pracovní den v džínách a tričku. Celá čtvrtina pracovníků se nedokope ani k tomu, aby se převlékla z pyžama a 14 procent lidí pracuje v oblečení, které využívá například při cvičení. Každý čtrnáctý (7 procent) člověk se přiznal k tomu, že pracuje ve spodním prádle nebo tak, jak jej Bůh stvořil.

Na frak ale nedostává jen dresscode, ale i správné pracovní návyky. Dva lidé z pěti (43 procent totiž v průběhu dne sleduje televizi nebo film, každý třetí (35 procent) zvládá i domácí práce a čtvrtina zvládne během práce uvařit večeři. Sami pracovníci hovoří o multitaskingu. K tomu se ale sluší dodat, že téměř čtvrtina (24 procent) pracovníků z domova pije alkohol a přesně pětina (20 procent) hraje počítačové hry.

A jak vidí svoji produktivitu sami pracovníci? O tom, že vyšší výkon odvádí v kanceláři je přesvědčeno 37 procent zaměstnanců. Víc jak třetina lidí si nicméně myslí, že to, zda pracují doma nebo u zaměstnavatele nemá na jejich pracovní výkon vliv. A 29 procent lidí je přesvědčeno o tom, že doma jsou efektivnější.