Praha obnovila výbor, který má dohlížet na provoz Výstaviště

Praha obnovila výbor, který má dohlížet mimo jiné na plnění nájemní smlouvy na Výstaviště v Praze 7. Výbor se v těchto dnech poprvé sešel a uložil magistrátnímu odboru správy majetku, aby zrevidoval majetek na Výstavišti a posoudil jeho možné využití. Řekl to náměstek primátora Ivan Kabický (ODS) s tím, že současný rozsah majetku neodpovídá původní nájemní smlouvě. Připustil, že by se kvůli tomu mohlo snížit nájemné, které platí současný nájemce, společnost Incheba.

Incheba chce Prahu požádat o snížení nájemného, které v současnosti činí 60 milionů korun za rok. Zástupci Incheby to odůvodňovali tím, že nemohou dávat tolik peněz jako před povodní v roce 2002 a před vyhořením levého křídla Průmyslového paláce. „Zatéká do Lapidária a střecha Průmyslového paláce je děravá. Když jsem přicházeli na Výstaviště, ten areál vypadal úplně jinak. Je tady i neopravená infrastruktura, staré elektrické rozvody. Areál hodnotu šedesáti milionů ročně v tuto chvíli nemá,“ řekl mluvčí Incheby Radovan Ježovič.

Dohlížitelský výbor, který by o výši nájemného mohl v budoucnu jednat, má deset členů. Pět zástupců má Incheba, Prahu zastupují primátorští náměstci Kabický a Antonín Weinert (ČSSD), dále radní Lukáš Kaucký (ČSSD) a zastupitelé Rudolf Blažek a Milan Richter (oba ODS). Výbor je jednou z podmínek nájemní smlouvy s Inchebou, v posledních letech se ale nescházel. Podle Kabické se sešel po třech letech. To, že výbor nefunguje, v minulosti kritizovali opoziční zastupitelé. Nyní by se měl scházet zhruba jednou za tři měsíce. Podle Kabického ale výbor nemá pravomoc rozhodovat, může pouze radě hlavního města dávat doporučení. Incheba má Výstaviště pronajaté od roku 2001, nyní má smlouvu do roku 2016. Může si ale požádat o pětileté prodloužení. Praha se s Inchebou po vyhoření Průmyslového paláce dlouho přela kvůli dostavbě památky i vyplacení pojistky. Loni se obě strany dohodly na výši nájemného, délce smlouvy i vyplacení pojistky.