Praha získala letecký unikát z Norska

Bombardér Petljakov Pe-2

Bombardér Petljakov Pe-2 Zdroj: Wikimedia Commons

Přes 50 let ležel v jezeře ruský bombardér Pe-2 z druhé světové války, který nyní získal pražský Vojenský historický ústav. Do České republiky dorazil letoun zhruba v polovině září z Norska. Česko bude teprve třetí zemí, která bude mít daný typ letadla v kompletním stavu. Stroj ale ještě čeká renovace.

Letoun, který se podařilo získat českým historikům, byl 2. prosince 1943 v boji zasažen, takže musel nouzově přistát na zamrzlé hladině jezera na severu evropské části Ruska. Po oteplení se potopil. Pod hladinou zůstal až do roku 1996, kdy byl za pomoci vrtulníku vyloven. Později letoun skončil u soukromého norského sběratele, a proto letos putoval do Prahy z Norska.

Některé části dovezeného letadla jsou podle mluvčího Vojenského historického ústavu Andreje Halady navzdory dlouhému pobytu ve vodě zachovalé. Další ale poškození neunikly. „Letoun tedy bude čekat pečlivá renovace,“ sdělil mluvčí.

Bombardér Petljakov Pe-2Bombardér Petljakov Pe-2 | Wikimedia CommonsBombardér Pe-2 byl velmi užitečným strojem na východní frontě

„Je to jeden z nejdůležitějších přírůstků ve sbírkách ústavu za posledních 20 let,“ míní ředitel Vojenského historického ústavu Praha Aleš Knížek. Sehnat právě letadlo, a navíc bombardér, je podle něj mnohem těžší, než získat třeba vojenský automobil. „Pokračujeme tak v akvizicích letecké vojenské techniky, která patří mezi návštěvníky našich muzeí k těm nejvyhledávanějším,“ doplnil.

Dvoumotorové ruské bombardéry Petljakov Pe-2 patřily během druhé světové války k nejproslulejším a nejúspěšnějším letounům nejen na východní frontě, uvedl mluvčí ústavu. Stroje se začaly vyrábět v roce 1940 a patřily k nejmasověji vyráběným letadlům druhé světové války. Mezi lety 1946 a 1949 sloužily tři desítky Pe-2 i v československé armádě.