Pražský soud musí řešit námitky ekologů proti tunelu na D8

Městský soud v Praze musí znovu projednat námitky ekologů proti stavebnímu povolení pro tunel Prackovice na dálnici D8. Nařídil to Nejvyšší správní soud (NSS), když vyhověl kasační stížnosti Dětí Země a vrátil spor do Prahy. Městský soud původně upřel ochráncům přírody postavení účastníků stavebního řízení. NSS už v minulosti takový přístup několikrát označil za chybu. Nový verdikt zpřístupnil NSS na úřední desce, odůvodnění zatím chybí.

Předseda Dětí Země Miroslav Patrik označil soudní rozhodnutí za úspěch, ale obává se, že nemusí mít pro ekology praktický význam. „Než Městský soud v Praze znovu za jeden až dva roky rozhodne, tak ty stavby budou dávno hotové a výsledek těchto žalob bude jen formální. Pokud žalobu zamítne, nic se nestane, pokud ji uzná, tak to bude opět prázdné akademické vítězství, a veřejnost se tak opět marně domáhala účinné soudní ochrany,“ řekl Patrik. Městský soud se původně žalobními námitkami Dětí Země proti tunelu vůbec nezabýval. Podle Patrika podobným způsobem soudci smetli již tři žaloby Dětí Země. Tvrdili při tom, že ekologická občanská sdružení nejsou účastníky stavebních řízení. NSS se ale přiklonil k jinému názoru. Nedávno tak NSS vyhověl také kasační stížnosti Dětí Země ve sporu o mimoúrovňovou křižovatku Bílinka na Litoměřicku.

Dálnice D8 spojí Prahu s podkrušnohorskou aglomerací a Saskem. Kontroverzní názory vyvolává především kvůli tomu, že protíná České středohoří. Na sporném úseku Lovosice-Řehlovice leží také tunel Prackovice. V délce asi čtvrt kilometru prochází masivem kopce Debus. Jeho ražba začala v roce 2008. Rozestavěnou dálnici D8 provází řada dalších sporů. Děti Země jich vedou se státem bezmála 20. Stavba chybějícího úseku dálnice za 12 miliard korun se tak protahuje. Pokud se administrativní problémy nevyřeší do poloviny roku 2012, ministerstvo prý využije evropské dotace raději na opravě dálnice D1. Dálnici D8 ale dostaví i za české peníze. Přes České středohoří chybí dostavět zhruba 16,4 kilometru. Tříkilometrový úsek k Bílince se už staví. Pětikilometrová část na druhé straně u Řehlovic nemá ani územní rozhodnutí, které soud loni v červnu zrušil. Prostředních osmi kilometrů se týkají další žaloby, které napadají jednotlivé dílčí stavby. Ekologové chtějí vydaná stavební povolení zrušit kvůli neoprávněným zásahům v biotopech, kácení stromů a narušování krajinného rázu. Chtějí dosáhnout alespoň částečných ústupků ve prospěch ochrany přírody.