Přechod na vysílání DVB-T2 by měl řídit stát, zavádění potrvá roky

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Martin Siebert, Euro

Česká televize by mohla již v příštím roce spustit pravidelné pilotní zemské vysílání v novém modernějším standardu DVB-T2. Přechod bude ale zřejmě delší než v uplynulých letech při opouštění analogového zemského televizního vysílání a nástupu současného digitálního DVB-T. Nelze proto očekávat, že by se tak stalo před rokem 2021 a možná to bude ještě později, míní odborníci.

Nový standard umožní státu lépe využít kmitočtové spektrum. Zájemcům o televizní vysílání pak nabídne v éteru více místa pro programy s vysokým rozlišením obrazu včetně těch placených a možnost těsně propojit televizní vysílání s internetovým obsahem.

„Je třeba zahájit pravidelné pilotní vysílání, jsme na to připraveni. Jeho spuštění v roce 2014 je reálné,“ prohlásil na konferenci Innovation Day – Budoucnost televize vedoucí projektové kanceláře ČT Pavel Hanuš.

Dokončení přechodu na nový standard před rokem 2025 ale podle něj není v Česku reálné, pokud nebude přijata příslušná strategie pro přechod a vytvořeny odpovídající podmínky. O tom musí podle Hanuše rozhodnout stát, neboť přechod na další standard musí být politickým rozhodnutím.

„Je zájmem ČR, aby byla digitální dividenda II (využití v budoucnu uvolňovaných kmitočtů – pozn. red.)? Pokud ano, tak stát musí nejen určit pravidla, ale vytvořit i podmínky. Čím rychleji by to chtěl udělat, tím krizovější to bude a tím do toho bude muset více vsouvat vlastní aktivitu,“ dodal. Otázkou také je, kdo vybudování nové infrastruktury pro DVB-T2 zaplatí.

Trh s TV aplikacemi pětkrát vzroste
Jednou z hlavních výhod DVB-T2 by měly být aplikace využívající hlubšího propojení TV vysílání a internetového obsahu (označované jako OTT služby či hybridní televize) například v podobě placených internetových videopůjčoven. To by byl zároveň zdroj příjmů televizí v době, kdy reklama stagnuje. „Předpokládaná velikost trhu OTT v letošním roce je 350 milionů korun, což není tak moc. V roce 2020 by to mělo být pětkrát tolik, a to už je zajímavější,“ uvedl šéf Českých Radiokomunikací Michal Čupa.

Brzký přechod nepředpokládá ani člen Rady ČTÚ a její expředseda Pavel Dvořák. „Moje očekávání je, že reálný termín dokončení digitální dividendy jsou léta 2021 až 2024. Pokud to bude dříve, jak si někteří představují (v letech 2018 až 2020), tak se při přechodu na DVB-T2 potkáme s vážnými problémy,“ uvedl Dvořák.

Velkou otázkou zůstává, jak na přechod budou reagovat diváci. Pro ně to bude znamenat nutnost pořídit si televizory s tunerem pro DVB-T2, kterých je zatím na trhu naprosté minimum. A ne každý bude vyhlídkou na lepší obraz a internetové služby motivován k tomu, aby si opět během několika let pořizoval nový televizor.

ČRa spustily test placené televize v pozemním vysílání DVB-T2