Před 75 lety havaroval "Titanic nebes", vzducholoď Hindenburg

Požár rychle zachvátil záď stroje, která začala nekontrolovatelně klesat k zemi ocasem napřed. Ještě než Hindenburg dopadl na přistávací plochu, byl už celý v plamenech.

Požár rychle zachvátil záď stroje, která začala nekontrolovatelně klesat k zemi ocasem napřed. Ještě než Hindenburg dopadl na přistávací plochu, byl už celý v plamenech. Zdroj: profimedia.cz

Stavba vzducholodi LZ 129 byla zahájena na podzim roku 1931. Obrovský stříbřitý doutník se k prvnímu testovacímu letu vznesl počátkem března 1936, načež byl slavnostně předán do služby u společnosti Deutsche Zeppelin-Reederei.
Po úvodním turné po německé obloze, které mimochodem skvěle posloužilo nacistické propagandě, se Hindeburg koncem března 1936 vydal na svůj první transatlantický let.
Přestože kostru vzducholodi vyrobila společnost Luftschiffbau Zeppelin z mimořádně lehké slitiny hliníku, bylo třeba bezmála 200 tisíc metrů krychlových nosného plynu, aby se dvousettunový obr udržel ve vzduchu. Původně se počítalo s tím, že k tomuto účelu poslouží hélium; kvůli americkému embargu ale musel být tento vzácný plyn nahrazen výbušným vodíkem.
Vzducholoď nesla jméno zesnulého říšského prezidenta Paula von Hindenburga.
V trupu o průměru 41 metrů byly ve dvou podlažích umístěny kabiny cestujících, kteří měli k dispozici mimo jiné sprchy, společnou jídelnu, promenádu a poněkud překvapivě i kuřácký salon.
16
Fotogalerie
Německá vzducholoď LZ 129 Hindenburg patřila v polovině 30. let minulého století mezi technické zázraky světa. Bezmála čtvrt kilometru dlouhý kolos nabízel všemožný komfort až sedmi desítkám cestujících, které byl schopen přepravit prakticky kamkoliv na světě. Přesně před 75 lety, 6. května 1937, však Hindenburg krátce před přistáním v americkém Lakehurstu zachvátil požár. Neštěstí připravilo o život 36 lidí a pro budoucnost vzducholodí mělo fatální následky.

Příběh vzducholodi LZ 129 Hindenburg si prohlédněte a přečtěte ve fotogalerii:

Podívat se můžete i na dobový filmový záznam katastrofy: