Předejděte úplnému vyčerpání – naučte se relaxovat

Zdroj: Shutterstock

Pracujete na řídicích pozicích? Živí Vás obchod a neustálé pracovní schůzky? Angažujete se v politice? Má Váš pracovní týden 60 hodin a více? Zastavte se na chvíli a přečtěte si, jak předejít vyčerpání.

Jak poznat blížící se vyčerpání?

Lidské tělo nemá příliš možností, jak nahlásit problém. Vysílá signály, které však máme tendenci přehlížet. Zbystřete, pokud jste často nemocní, unavení, bolí vás klouby, svaly či záda nebo se prostě jen cítíte zle.

Bolí Vás hlava? Vezmete si růžový prášek a za půl hodiny je to v pohodě. Ale bolesti nepřichází jen tak. Vždy mají nějakou příčinu. Ve skutečnosti je bolest evoluční nástroj, kterým nás tělo informuje o nebezpečí nebo nežádoucích stavech.

Pokud bolest přehlušíme a vypneme nějakým práškem, aniž bychom pátrali po příčinách, je to podobné, jako bychom se snažili vypnout požární hlásič, který nás upozorňuje, že v domě hoří. Jeho nepříjemný hluk by sice ustal, ale nebezpečí přetrvává.

Vnímejte tedy signály svého těla.

Prevence před vyčerpáním a syndromem vyhoření

Co tedy prakticky udělat, abychom správně zregenerovali své tělo, a čemu se naopak vyhnout?

Naučte se vědomě odpočívat

Odpočinek není pouze spánek. Ačkoliv ten je samozřejmě nezbytný. Síly ale naberete i v bdělém stavu. Zkusili jste například malování? I lékaři jej uznávají jako skvělou terapii při léčbě totálního vyčerpání nebo depresí.

Nevadí, že malovat vlastně neumíte. Nechystáte se přeci vystavovat na nějaké vernisáži. Ale pokud chcete mít nějakou jistotu, že vám pod rukama vznikne opravdový obraz, zkuste malování podle čísel. Jde o snadný princip, kdy na plátně vybarvujete naznačené očíslované plochy akrylovými barvami, které jsou rovněž očíslovány.

Jde tedy o takové omalovánky pro dospělé, ale mnohem pokročilejší. Výsledkem relaxačního malování je totiž opravdový obraz na plátně, jaký si můžete koupit v galerii.

Trochu si zacvičte

Tělesné cvičení je pro naše tělo vždy prospěšné. Ale jako všude, i zde je potřeba vyrovnanost. Pokud celé dny sedíte v obleku v kanceláři, a třeba roky jste si pořádně nezacvičili, nezačínejte hned s maratonským během.

Proti příliš razantním změnám má naše tělo tendenci bojovat. Takže opět by nastoupila bolest, která by označovala cvičení jako nežádoucí. Zkuste pro začátek třeba jen víc chodit pěšky, naučit se 5 Tibeťanů nebo nějakou sestavu z Tai-či, choďte raději po schodech, než abyste jezdili výtahem apod.

Věnujte 30 minut meditaci

Celý den jede mozek naplno. Ve chvílích vypětí a stresu je na encefalogramu vidět, že pracuje na frekvenci až 40 Hz. Takovou zátěž nemůže dlouho vydržet. Při normálním bdělém stavu sníží mozek svou frekvenci na 15–30 Hz. Čím nižších frekvencí dosáhneme, tím uvolněnější pak mozek je.

Ti, kdo praktikují hlubokou meditaci, umí vědomě svůj mozek přeladit na frekvence okolo 5 Hz. Proto jim třeba stačí jen 4 hodiny spánku a 30 minut meditace, aby byli stejně odpočinutí, jako po osmihodinovém spánku.

Meditace ale není jen sezení se zavřenýma očima a snaha „myslet na nic“. Naučte se nejprve třeba jen naprosto se soustředit na jednu jednoduchou věc či myšlenku. Když už jsme zmínili to malování obrazů, tam jde vlastně o meditaci také. Zapínáte totiž více pravou hemisféru, čímž si ta levá, kterou praktické aspekty života potřebují více, může trošku vydechnout.

Otužujte se

Zkusili jste někdy studenou sprchu? Pod proudem studené vody jste jistě nemysleli na to, co ještě ten den musíte stihnout. Hluboký nádech, pak výkřik uáááá, příval endorfinů a energie. Takový zážitek stojí za to! Zaručujeme, že únava alespoň na nějaký čas ustoupí.

Pokud ovšem chcete s otužováním začít, pamatujte na pár zásad:

  • Jděte na to postupně. První týden třeba jen stoupněte na minutku do lavoru se studenou vodou, která bude tak po kotníky. Postupně si sprchujte nohy od kolen dolů a přidávejte čas. Později zjistíte, že studená voda už nebude nepříjemná ani po celém těle.
  • Buď hlava, nebo zbytek těla. Všimli jste si těch „bláznů“, kteří lezou v lednu do zamrzlých rybníků a přehrad? Spousta z nich má koupací čepici, nebo rovnou kulicha. Jde o důležité pravidlo – při otužování si buď namočte pouze hlavu, nebo naopak celé tělo, ale hlavu nechte v suchu.
  • Nepromrzněte. Je to divné, ale při vstupu do ledové vody vlastně cítí ten chlad jen povrch těla. Pokožka. Nedopusťte, abyste se začali klepat zimou. To už Vám tělo zase něco naznačuje – rychle do tepla!

Dejte si pauzu

Ti, kdo mají rádi divadlo Járy Cimrmana, asi znají hlášku ze hry Blaník: „Přestávky jsou nutné. Léta spíme. Tělo není uvyklé pohybu.“

A my souhlasíme. Přestávky jsou opravdu nutné. Ale i přestávky se musí umět. Pokud pracujete celý den na počítači, tak za přestávku nelze považovat to, když si na mobilu sjedeme zprávy ze sociálních sítí. Správná přestávka zcela přepne tělo i mysl na úplně jinou činnost.

I taková obyčejná kávička zabere jen 5 minut, ale osvěží a povzbudí. A není to jen kofein, co vás udrží na nohou. Třeba na pár minut pohled do přírody, nebo na ten vlastnoručně malovaný obraz na stěně.