Představení projektu Jameson Cult Film Club

Atakem Vetřelců v pražském klubu La Fabrika vstoupil do České republiky projekt kultovních snímků Jameson Cult Film Club, který se doposud těšil oblibě filmových nadšenců jen na území rodné Británie.

Všechno to začalo v roce 2009, kdy Jameson, výrobce světově proslulé irské whiskey, jehož portfolio snad netřeba více představovat, odstartoval ve své produkci novodobou sérii kulturně-multimediálních akcí, jež dodávají kvalitní filmové projekci absolutní rozměr. Cílem JCFC bylo uspokojit nadstandardní potřeby i těch nejnáročnějších filmových fanoušků, kteří už pomalu ztrácí víru, že je v této sféře může ještě něco překvapit. A povedlo se. Během pouhého roku byly mateřské Ostrovy „dobyty“ a s věhlasným renomé se tradice JCFC rozšiřuje do dalších zemí…

Předností JCFC je mimořádná atmosféra, jež poctivě respektuje obsah i náladu promítaného filmu a absorbuje diváky do samotného dění. Dokonalý zvuk a obraz jsou samozřejmostí, kterou ale v dnešní době očekáváme i při klasické návštěvě kina. Vymoženosti konzumu jako popcorn, colu či pohodlné sedačky ale automaticky neočekávejte.

Jednotlivá dějství JCFC putují zpravidla po nevšedních lokacích, jež mají blízko k prostředí, ve kterém se promítaný film odehrává. Pocit dobrodružství a napětí dýchne na hosty hned v prvních vteřinách. Uprostřed autentického prostranství, obklopeni dekoracemi a doplňky, jež nápadně evokují momentky a detaily filmu, vstupují přímo do scénáře a stávají se jeho přirozenou součástí. Efektivní scenérie obohacená technologiemi, jež povznáší atmosféru do multimediální roviny, pak vytváří originální éter, v němž se diváci nechávají unášet dějem filmu. Podstatnou roli mají i herci, kteří tu a tam, zpravidla v nejméně očekávanou chvíli, překvapí návštěvníky a oživí průběh akce „kultovní scénkou live“ přímo mezi hosty, třeba i synchronizovaně s aktuálním děním na plátně.

Po videoprojekci následuje Jameson party, kde se mohou hosté podělit o své zážitky a pocity s přáteli, jak jinak než při sklence stylového drinku, který není nutno jmenovat. Za dobu své existence v UK představil JCFC například snímky Taxikář, Drácula, Připoutejte se, prosím!, Moon nebo Trainspotting.

V České republice, jako v první zemi mimo Británii, měl Jameson Cult Film Club svou velkou premiéru ve čtvrtek 11.11. 2010, kdy proměnil pražský Klub La Fabrika ve slizské hnízdo Vetřelců (bližší informace k české premiéře najdete na následující straně, z rukou přímé účastnice vetřelecké výpravy). Netradiční promítání filmu Vetřelec 2 bylo zorganizováno pro uzavřenou společnost. Své zastoupení zde dokonce měli i původní organizátoři z řad vedení společnosti Jameson v Británii a z české paralely projektu byli nadšeni. Skutečnost, že se akce vydařila skvěle, podtrhují i vášnivé debaty a pozitivní postřehy domácích návštěvníků na vlastních blozích či přímo na oficiálních stránkách a FaceBooku JCFC. Již v lednu 2011 se u nás Jameson Cult Film Club otevře široké veřejnosti a české filmové fanatiky prahnoucí po nových a neobvyklých zážitcích potěší dalším kinematografickým skvostem za pouhých 99 Kč včetně drinku zdarma. Tak neváhejte a zaregistrujte se, ať vám tato unikátní akce neunikne!
Více informací a klubové novinky sledujte na http://www.jamesoncultfilmclub.cz/

JAMESON CULT FILM CLUB SE VETŘEL

Poslední místo, kde by se člověk chtěl dobrovolně ocitnout, je dějiště filmu Vetřelci. A přece se ve čtvrtek 11.11.2010 našly desítky takových nadšenců, kteří se v holešovickém klubu La Fabrika nechali vtáhnout do děje druhého dílu z této kultovní filmové série. Zážitek to byl doslova multimediální. Žádné strachy, provedu vás.

Půvabné hostesky u vchodu vpustily nicnetušící hosty do stále se zužující chodby z lepkavé průhledné folie. Cesta tímto bludištěm, nasvětleným jedovatě zeleným laserem, vedla až před samotný vchod do magických prostor nazdobeného klubu. Laser každého návštěvníka u vstupu oscanoval a nutil jej projít třásněmi se světelným nápisem „ACCESS GRANTED“. Uvnitř další dvě krasavice tentokrát zvaly k baru na sklenku lahodné whiskey – ať už samotné, nebo v podobě míchaných drinků. Skleničku do ruky a pojďme dál!

Hustým oblakem páry vedla další chodba už do samotného promítacího sálu. Na zemi se chvěl obrázek vetřelce, interaktivní screen po došlápnutí na vymezený čtverec vytvářel efekt vodní hladiny. Hravější jedinci by jen u této atrakce vydrželi hodiny. Na stolech byly naaranžované pochutiny stylových barev a tvarů: kousky ovoce, masa či zeleniny v zeleném a červeném želé upravené tak rafinovaně, že by si je člověk spletl s embryem či orgánem naloženým v laboratorním roztoku; masové kuličky připomínající vytřeštěné oči; závitky z masa a špenátu ve tvaru kokonů; nebo rozřezaný fík v sytě modré omáčce, který evokoval vetřelčí vejce s chlopněmi – jen místo facehuggera se z něj „rodila“ sladká kandovaná třešnička. Nezní to možná příliš lákavě, ale estetický dojem byl unikátní a chuťové buňky také plesaly.

Dominantou celé haly byla ale obrovská instalace spleti jakýchsi vláken a sítí, z nichž visely zámotky s vajíčky vesmírných oblud. Přítmí, kouř a světelné efekty dojem ještě umocnily. Začátkem promítání filmu show ale zdaleka nekončila! Dekoratéři z agentury Quix si dali na celém konceptu skutečně záležet. Zhruba v půlce filmu jedna divačk asi v páté řadě šíleně vykřikla a málem vyskočila až k lepkavém stropu. Z průhledných vláken vedle její židle se totiž zničehonic uvolnilo jedno polystyrenové „vajíčko“ a svým pádem způsobilo větší rozruch v sále, než všechny filmové efekty na plátně. Reálný šok prostě nepředčí nic!
A přesně v tom duchu pokračovaly i další zásahy účinkujících – třeba když najednou pátrali světelnými kužely svých baterek v obecenstvu po domnělých příšerách z kosmu, nebo když výstřely z pistolí (slepými náboji) umocnili střílečku teamu Ripleyová a spol.

Odměnou vyčerpanému (leč nadšenému) publiku byl skvělý raut, opět plný vtipných detailů, hravé laser graffiti, příjemná muzika a samozřejmě hektolitry whiskey Jameson.