Přes Vítkovice a Sevillu do Klimkovic

Alois Grussmann je po operaci kyčle a chce se vrátit na trenérskou lavičku.

Ještě loni se Alois Grussmann proháněl po fotbalových trávnících. Letos tomu už tak není. Někdejší fotbalista Baníku Ostrava, Vítkovic, Opavy nebo španělského Betisu Sevilla je po operaci kyčelního kloubu. „Před rokem jsem hrál za Klimkovice, hrál jsem i nižší futsalovou soutěž a nevynechal ani žádný zápas starých gard. Kloub už tu námahu nezvládl,“ sdělil Grussmann. V Klimkovicích zůstal a vede tým jako hlavní trenér. „Chtěl jsem úplně skončit, ale přemluvili mě, abych jim alespoň pomohl jako trenér,“ řekl Grussmann.
Tým, který hraje I. B třídu, je po podzimu na pátém místě a Grussmann je nadmíru spokojený. Hlavně s tréninkovou docházkou. „Nechci, aby to vyznělo blbě, ale byla doba, kdy na tréninky chodilo třeba devět, deset lidí. Teď trénuje pravidelně okolo šestnácti lidí,“ potěšilo Grussmanna.
Svou trenérskou kariéru ale nechce uzavřít v Klimkovicích. „Měl jsem i teď nějaké nabídky, ale věděl jsem, že mám zdravotní problémy a nebylo by fér na nabídku kývnout. Teď se dávám do pořádku a žádné nabídce se nebudu bránit,“ prozradil Grussmann.
Jako trenér naposledy působil ve druhé lize ve Vítkovicích. Velice úspěšný byl ale zejména v Jakubčovicích, se kterými čtyřikrát po sobě postoupil o soutěž výše. „Dodnes mě mrzí, že jsem nemohl v Jakubčovicích pokračovat. Majitel ale přenechal druholigovou licenci Dukle Praha a já musel z postu trenéra odejít,“ pověděl Grussmann. Opavský rodák začínal s fotbalem v Ostravě-Hrabůvce, odkud brzy odešel do Baníku Ostrava. Do prvního týmu se ale nikdy natrvalo neprosadil. V sedmnácti letech ho proto trenér Evžen Hadamczik poslal na hostování do Opavy. „Řekl mi, že až se vrátím do Baníku, budu hrát v prvním týmu,“ řekl Grussmann. Nedočkal se. Z Opavy šel na vojnu do Tábora a trenér Hadamczik mezitím nečekaně zemřel. „Na jeho místo přišel Josef Kolečko a ten mě společně s Pavlem Vrbou, současným trenérem Plzně, nebo bratry Kulovými přesunul do juniorky,“ prozradil Grussmann.
V rezervním týmu hrát nechtěl, a proto raději přestoupil do Frýdku-Místku. Po roce kývl na nabídku tehdy prvoligových Vítkovic a udělal dobře. V jejich dresu hrál šest let. Zahrál si Pohár mistrů evropských zemí, kde Vítkovice vyřadily Paris Saint Germain, doma porazily i FC Porto. Grussmann dostal pozvánku do reprezentace a objevili ho i fotbaloví agenti. A tak se znovu stěhoval. Tentokrát do Španělska.
V druholigovém Betis Sevilla vydržel ale pouze jeden rok. „Hrál jsem tam tehdy s Romanem Kukletou nebo současným trenérem reprezentace Michalem Bílkem. Betis vedl Jozef Jarabinský. Všechno se zdálo ideální. Jenže klub počítal s tím, že postoupíme do nejvyšší soutěže, a to se nám nepovedlo. Odešli sponzoři a došly peníze. Když přestaly chodit výplaty, rozhodl jsem se vrátit domů. Přemlouvali mě, abych zůstal, ale už jsem byl rozhodnutý,“ popsal Grussmann. Z Betisu zamířil do Baníku Ostrava, za trenérem Ivanem Kopeckým, se kterým se znal Grussmann z Vítkovic. „Všichni tehdy od Baníku čekali velké věci, ale nám to na hřišti moc nešlo. Navíc tam byl ještě jeden problém. Betis za mě Vítkovicím nikdy nezaplatil, a tak Vítkovice chtěly po Baníku, ať dluh zaplatí on, nebo ať se vrátím. A tak jsem šel zpátky do Vítkovic,“ líčil Grussmann. Požadované peníze nakonec složila Olomouc, kde Grussmann dohrál sezonu. V té další opět měnil dres. Tentokrát už naposledy. Místo olomouckého modrobílého oblékl opavský modrožlutý. „Vůbec nelituju, že jsem šel o patro níže. V Opavě jsme dokázali postoupit do první ligy a zažili velkou slávu. Ve městě vládla ohromná euforie. V první sezoně, kdy nás všichni odepisovali, jsme skončili šestí. Hráli jsme tehdy Pohár Intertoto. Opava je společně s Vítkovicemi klubem mého srdce,“ pověděl Grussmann. Nyní má nový plán. Vrátit se alespoň na čas do Španělska. „Betis trénuje Pepe Mel, se kterým jsem kdysi hrál. Rád bych odjel do Sevilly na stáž. Chci opět nastartovat svou trenérskou kariéru,“ řekl Grussmann.