Převážel kobry královské. V kalhotách

Kurýři pašují zvířata v důmyslných úkrytech. Ještěrky třeba ve videokazetě a kobry v kalhotách.

Letos v červnu vyvrcholila akce, v níž se celníkům ve spolupráci s Českou inspekcí životního prostředí podařilo rozprášit dobře organizovanou síť pašeráků papoušků. Při domovních prohlídkách se našly i tři exempláře vzácných arů kobaltových, cena jednoho ptáka se odhaduje na tři až čtyři miliony. „Mozkem gangu byli čeští organizátoři, kteří si pěstovali image spořádaných chovatelů,“ říká Pavla Říhová z České inspekce životního prostředí.

Jak se vůbec dají hluční papoušci propašovat?

Většinou v dost hrozných podmínkách a třeba i se zalepenými zobáky. V roce 2005 na Ruzyni převážel z Brazílie jeden Čech osmnáct papouščích vajec, která měl ukryta na těle kolem pasu ve speciálně vyrobených pásech. Vajíčko je v teple a drobné nárazy vydrží, přesto se asi polovina ptáků nevylíhne. Organizátoři tohoto nelegálního byznysu ale s „odpadem“ počítají.

Můžete trochu popsat, jak tyto obchody fungují?

Na začátku je najatý místní lovec, který zná terén. Ten vybere vajíčka nebo chytí ptáky a dodá je překupníkovi. Na něj se obrací zákazník a pak se řeší, jak zvířata dostat do Evropy. Většinou se na tuto rizikovou práci najmou kurýři. Někdy organizátor akce letí ve stejném letadle s kurýrem, aby ho hlídal.

Používají nějaké osvědčené trasy?

Česko je cílovou zemí, ale zvířata se k nám nepřepravují přímo. Kurýři si vybírají méně kontrolovaná letiště, jako je třeba Bělehrad nebo Lisabon. Tam někdo „zásilku“ převezme a do Česka ji dopraví autem. Vylíhlá mláďata se poté prohlásí za vlastní odchov v zajetí nebo se pro zvířata vyrobí padělané doklady.

Na jaké peníze si pašeráci papoušků přišli?

To je těžké odhadnout. Peníze se u těchto lidí pořád točí, a ne každý kšeft vyjde. Prodejní cena ary hyacintového v Evropě je tři až čtyři sta tisíc. Ara kobaltový má hodnotu minimálně desetkrát větší, protože v přírodě je už jen kolem 750 exemplářů.

Co odpovídáte na námitky, že pašovaná zvířata ze světa vlastně nemizí, jen žijí v zajetí?

Ano, tím se občas argumentuje, že je pašeráci vlastně zachraňují. Jenže to není pravda. Neznám v Čechách chovatele, který by byl zapojen do nějakého záchranného programu. Ručně dokrmená mláďata také ztrácejí veškeré instinkty a bude velký problém je rozmnožit. A kdyby se to i povedlo, nenávratně zmizí v soukromém sektoru.

Jaká další zvířata jsou vyhledávaným předmětem byznysu?

Nejvíc se k nám dováží plazi, a to hlavně želvy. Jsou odolné a dlouho vydrží bez jídla i bez vody, také nevydávají skoro žádné zvuky. I ty nejvzácnější ale stojí cenově o třídu níž než papoušci. Nelegální obchod s ohroženými druhy živých zvířat a rostlin se týká asi jen jedné čtvrtiny, daleko větší část tvoří obchod s neživými částmi a výrobky.

Co například?

Kůže, kožešiny, kosti… Třeba takový tygr se dá kompletně využít. Maso a vnitřnosti se používají do čínské medicíny, penis je považován za afrodiziakum, o mozku se věří, že léčí lenost… Nedávno jsme zachytili krémy obsahující medvědí žluč a pijavky nebo šampony proti pánské plešatosti vyrobené z vzácných orchidejí.

Vzpomenete si na nějaký zvlášť zajímavý úlovek?

Jako zoolog považuji za jeden z nejzajímavějších případ z ruzyňského letiště. Před pár lety jsme tam zadrželi Rusa, který se snažil v krabici s vodkou převézt dvě kožešiny vzácných sněžných levhartů i s hlavami. Češi poslali expresní poštou z Austrálie malé ještěry gekony v obrázcích uvnitř rámu, další dorazili ještě živí uvnitř videokazety.

A další kuriózní úkryty?

Hadi se pašovali v dutých sádrových trpaslících, v Belgii se zase kurýr pokusil převézt tropické žabky v roličkách filmů. Tygří zuby našli celníci v plechovce Nescafé… Největší raritou je asi chlapík, který měl pod kalhotami připevněné pytlíky s vodou a v nich vzácné rybky. Když šel přes celnici, prozradilo ho šplouchání. Jiný měl v kalhotách plátěné sáčky s mláďaty kobry královské. Jednoho z nejjedovatějších hadů.