Přístroj zkoumá cévy. Za peníze

V Ústeckém kraji je první přístroj, který zjišťuje začínající onemocnění cév. Lidé ale za něj musí platit.

Chomutov / Chomutovský internista Jiří Binter se o arteriografu, který odhaluje onemocnění cév již v počátečním stadiu, dozvěděl na internetu. Připadalo mu to jako dobrý nápad, a tak do přístroje investoval milion korun. Lidí k němu přichází dost, protože vyšetření je bezbolestné a rychlé. Vyšetření si pacienti platí, protože pojišťovny je nehradí.

Bezbolestné vyšetření

„Je to, jako by vám měřili tlak. Lehl jsem si na postel a doktor mi dal na ruku manžetu,“ popisuje vyšetření jeden z pacientů, sedmačtyřicetiletý Vejprťan Petr Kratochvíl.

Lékař vloží do počítače údaje o vyšetřovaném, jako je věk, váha a výška. Potom už probíhá samotné měření. Přes manžetu se do cévy na ruce dostává zvuk, který tepnou prochází. Podle frekvence zpětně odráženého zvuku počítač vyhodnotí průchodnost a pružnost tepen i žil a odhaluje, v jakém stavu jsou.

Co může odhalit

Může tak například upozornit na hrozící aterosklerózu, případně na jakém stupni je. „Jsou to důležité informace, které musí lékař znát, aby zjistil u pacienta možnost vzniku onemocnění cév a srdce,“ vysvětluje internista Jiří Binter.

Ateroskleróza zabíjí

Pokud se tuk ukládá do cév, protéká jimi méně krve, orgány nejsou dostatečně zásobeny kyslíkem a mohou špatně fungovat. Lidé mají sklon k infarktu nebo mozkové příhodě a mohou zemřít.
Jedno vyšetření lidi přijde na 1 200 korun, a přestože je pojišťovna nehradí, našlo se město, které se je rozhodlo svým obyvatelům zaplatit.

Vejprtští chodí zadarmo

Starostka Vejprt přemluvila zastupitele, aby na ně z rozpočtu dali peníze. „Nejdříve se jim moc nechtělo, ale já si myslím, že je zdraví lidí důležité,“ míní starostka Vejprt Jitka Gavdunová. Radní letos lékaři zaplatili sto tisíc korun s tím, že čtyřikrát přijede a zájemce vyšetří. Stihl za den pětatřicet lidí. Příští rok dají ve Vejprtech dalších sto tisíc.

Lidé si vyšetření hradí sami. Přístroj je ale jediný v regionu. Nemá jej ani chomutovská nemocnice. „I kdybychom jej měli, stejně by si ho museli lidé platit. O tom rozhodují pojišťovny. Jiné vyšetření cév se u nás nedělá. Nemocné posíláme k Binterovi,“ sdělil ředitel nemocnice Petr Hossner.

Kdo se nechává vyšetřit

Na vyšetření chodí nejvíce lidí kolem čtyřicítky, ale také mladí, kteří potíže nemají. Mezi nimi například profesionální sportovci. Z těch nejlépe obstáli cyklisté. „To dokazuje, že kolo je pro naše zdraví velmi dobré,“ upozorňuje Binter.