Pro přátele piva je Bernard pivovarem roku 2014. A objevem roku byl pro časopis Pivo Beer Ale Zhůřák!

Bernard Pub

Bernard Pub Zdroj: Pivovar Bernard

Jaký byl rok 2014 v pivovarnictví? Jistým vodítkem mohou být výsledky výročních anket o nejlepší piva, pivovary, sládky, pivnice i třeba pivní sklo. Každoročně přinášíme jejich shrnutí jako tip pro čtenáře – mezi vítěze pronikají stále více malé a střední pivovary, ale i ty velké mohou být občas překvapeny, když jim pivní znalci dají přednost před minipivovary.

Narážím teď na fakt, že Sdružení přátel piva (SPP) vyhlásilo jako nejlepší desítku roku 2014 krušovickou! Znalci se ovšem nediví, je prostě dobrá, ba co víc, nejlepší!

Ale po pořádku: nejlepší piva z průmyslových i minipivovarů byla vyhlášena ve dvou prestižních anketách: Anketa Sdružení přátel piva (SPP) o nejlepší piva, pivovary a pivovarské osobnosti roku je nejstarší novodobá soutěž na českém pivním trhu (s tradicí již od roku 1990). Výroční ceny časopisu Pivo, Bier & Ale 2014 jsou mladší, získávají si ale rychle své renomé.

Systém ankety SPP spojuje anketní a degustační část a vítězná piva se tak vyznačují kombinací oblíbenosti a kvality. Po hlasování členů se pokračuje formou anonymní degustace a na její průběh dohlíží nezávislí pivovarští odborníci.

Letos vyhlášení výsledků ankety v pivovarské stodole v Úněticích dominoval zcela jasně Bernard. Byl vyhlášen nejlepším pivovarem roku (před Kácovem a Budvarem), jeho sládek Josef Vávra se stal sládkem roku, jeho piva získala cenu mezi jedenáctkami, tmavými a polotmavými pivy. A to se nevyhlašuje kniha o pivu… Stanislav Bernard si pro hlavní cenu přišel osobně a vypadal potěšeně.

Bodovaly ale i další pivovary: trochu překvapivě možná benešovský Ferdinand s vítězstvím mezi polotmavými pivy (Sedm kulí) a jedenáctkami (Max), už nepřekvapivě břevnovský klášterní pivovar 1. místem mezi dvanáctkami (Benedikt) a speciály (Imperial Lager 20%) a další klášterní pivovar na Strahově: nejlepší pšeničné (Sv.Norbert) i svrchně kvašené pivo (Sv.Norbert IPA). Oběma však titul minipivovaru roku vyfoukl Jihlavský radniční pivovar (2. Strahov, 3. Břevnov).

Výroční ceny Pivo Beer Ale nevyhlašují nejlepší piva podle kategorie, soustřeďují se na hodnocení nových piv, pivovarů a trendů, oceňují marketing i packaging, ale oslavují i tradici a zkušenost. Cenu za kvalitu piva, kterou pivovar udržuje dlouhodobě, tak získaly Budějovický Budvar a Pivovar a restaurace U Fleků, pivními patrioty byli vyhlášeni Ladislav Bešťák, emeritní mistr bednář v Plzeňském Prazdroji a František Horák, „zachránce“ Pivovaru Svijany. A tím bylo tradicím učiněno zadost, ceremoniál vyzdvihl nové koncepty a nové receptury. Řada hostů slavnostního večera U Fleků tak většinou poprvé ocenila skvělá piva z oceněných nově otevřených pivovarů (Podlesí, Joe´s Garage Brewery, Řemeslný pivovar Clock – Potštejn, Hostomice pod Brdy- ten se stal nejlepším nově otevřeným pivovarem v roce 2014).

Zvláštní důležitost klade organizátor Pavel Borowiec na posouzení konceptu a realizace nových pivovarů – za rok 2014 tak byli vyzdviženi fachmani z Pivo Praha za českobudějovický Pivovar Krajinská 27 a Petr Hauskrecht za „svůj“ nový Parní pivovar, který po odchodu z Heinekenu otevřel v Brně. Jako talent roku byli oceněni Jan Martinka z Klášterního pivovaru Strahov a Maroche Hajduk z košického Padre Craft Brews, jako objev roku byl představen Christopher Lewis Baerwaldt vařící Zhůřáka ve Zhůři. Výtečné pivo!

A pak se Pavel Borowiec rozjel: postupně předal svoji cenu (šéfredaktora časopisu PBA) za výrazné obohacení pivního trhu ČR devatenácti pivům (zaujaly mě světlý a černý ležák Mr. Albi z Chodovaru, velmi pěkně adjustované do lahví s porcelánovým uzávěrem a s pěknou etiketou s vyobrazením psa na lyžích a s půllitrem v tlapce).

A nezapomněl na jinde nevídanou kategorii v oboru design a marketing, kde byli oceněni: Bohemian Ale Bernard za Lahev roku, Plzeňský Prazdroj, Sahm CZ a Rony Plesl za originálně řešený džbánek na nefiltrovaný Pilsner Urquell a Řemeslný pivovar Clock – Potštejn za opravdu originální etiketu roku na svá piva APA a Red IPA.

V Česku se stále vaří dobré pivo a je správné si to na konci každého roku připomenout!