Pro vodu, co lahodí chuti. Ke Zdislavě

Zázračnou vodu má studánka svaté Zdislavy pod zámkem Lemberk.

Živá a mrtvá voda. Studánka a temné jezírko s přilehlou jeskyní. Dva protipóly nedaleko zámku Lemberk vzdálené od sebe asi tři sta metrů. Podle legendy léčila Zdislava živou vodou oční nemoci. V léčivou sílu vody ze studánky lidé věří dodnes.

„V létě tam čeká i deset lidí ve frontě, jednou tam přijel člověk dokonce se sedmdesáti kanystříky,“ říká Jiří Vondráček ze Svoru u Cvikova, který si příležitostně také jezdí pro vodu k prameni. Ten je ozdobený empírovým glorietem s osmi toskánskými sloupy. Obnovili jej v roce 1995 u příležitosti svatořečení svaté Zdislavy.

Radioaktivní a léčivá

„Voda neobsahuje žádné bakterie, je prý mírně radioaktivní a má pořád stejnou teplotu, v zimě i v létě. Vhodná je na vyplachování očí při zánětu spojivek nebo na potírání ran, které se po operaci špatně hojí, na plísně na nohách,“ vyjmenovává Jiří Vondráček údajně zázračné účinky vody Zdislaviny studánky s lahodnou chutí.

Kdo byla svatá Zdislava z Lemberka? Podle publikace „Libereckým krajem - Osobnosti“ se provdala za šlechtice Havla z Markvartic na hrad Lemberk. Založili spolu dominikánský klášter v Jablonném a v Turnově. Řád si Zdislava oblíbila a spolupracovala s ním. Od bratrů dominikánů získala vědomosti v léčitelském oboru. První česky píšící kronikář Dalimil uvedl asi půl století po její smrti, že vzkřísila pět mrtvých.

Svatý život manželky a matky dvou synů a dvou dcer, dobrodinky chudých a nemocných a zázračná uzdravení zachycuje čtyřiadvacet starobylých obrazů namalovaných na mědi v podzemní hrobce chrámu kolem sarkofágu s jejími ostatky.

Papež Jan Pavel II. vyhlásil Zdislavu za svatou v Olomouci 21. května 1995. Dominikáni v Jablonném v Podještědí obdrželi 4. ledna 1996 papežskou bulu, podle níž rozšířili zasvěcení kostela svatého Vavřince o svatou Zdislavu a chrám povýšili na baziliku minor. V roce 2002 ji prohlásili patronkou litoměřické diecéze, Libereckého kraje a českého národa. Jak se lze ke studánce Zdislavy dostat? Tamní obyvatel Jiří Vondráček doporučuje těm, co pojedou vlakem, vystoupit v Jablonném v Podještědí a tam před cestou ke studánce navštívit baziliku minor svatého Vavřince a svaté Zdislavy. Anebo dojet až do zastávky Lvová, odkud vede značená cesta ke studánce.

Motoristům doporučuje dojet ve směru od Děčína na začátek Lvové, odbočit ostře doprava, přes železniční přejezd a za rybníkem uhnout doleva na cestu, kde je místo na parkování. Odtud je studánka pěšky vzdálená deset až patnáct minut. Nebo je možnost zajet autem na parkoviště k Lemberku a odtamtud si udělat procházku ke svaté Zdislavě. Podle dobrodinky pracovně nazvali plánovanou cyklostezku z Rynoltic do Nového Boru.

Obce, které stojí na její trase, zakládají sdružení, aby snadněji dosáhly na peníze ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Odhadované náklady činí třicet až čtyřicet milionů korun.

„Stezka by byla orientovaná směrem východ-západ, většina podobných je v severojižním směru. Pokud se nám projekt podaří dotáhnout do konce, cyklisté už nebudou riskovat na nebezpečné silnici první třídy mezi Rynolticemi a Novým Borem,“ přiblížil za vznikající sdružení jeho budoucí tajemník Pavel Landa.

První kolaři by se na čtyřiatřicetikilometrové stezce mohli projet do pěti let. Už dnes se ale můžou vydat po svých asi šestikilometrovým okruhem Jablonné v Podještědí - Zdislavina kaple - Lemberk - Dvorní rybník - Zdislavina studánka - Markvartický rybník - Jablonné v Podještědí.