Proč je cena tepla vysoká

Kutnohorské zastupitele překvapila informace, že městský dodavatel tepla KH Tebis používá notebook za sedmdesát tisíc.

Zastupitelé Kutné Hory měli před časem zasedání ohledně ceny tepla. Řešili na něm, jak je možné, že městský dodavatel používá moderní notebook. Záhy se objevily informace, že právě s využíváním moderní techniky souvisí vysoká cena tepla.

Město je stoprocentním vlastníkem teplárny a do oprav, údržby a rozvoje centrálního zásobování teplem pravidelně investuje. Na druhé straně však požaduje ročně dvanáctimilionový nájem za technologie. V každém prodaném gigajoulu tak jen nájem dosud představoval 120 korun.

„Snížili jsme počet lidí ze sedmnácti na deset. Každý z nich je ve firmě nenahraditelný,“ řekl jednatel KH Tebis Vladimír Gajdoš. „Jenže tím jsme přišli o zastupitelnost o dovolených a při nemocech dispečerů.

V takovém případě nasazujeme dispečery jen na dopolední směny. Ti pak zbytek dne řídí výtopnu z domova z notebooku. Mohou vstoupit do systému a řešit problémy. Zmiňovaný notebook se za čtyři roky už dávno zaplatil,“ tvrdí Gajdoš.

Společnost KH Tebis zásobuje teplem asi osm tisíc obyvatel Kutné Hory. Jedna kotelna je v Hloušce a druhá na Šipši. Do systému ještě patří po jedné blokové a domovní kotelně.

„Náš vlastník chce propojit obě velké výtopny a v létě pak jednu odstavit. To by přineslo úspory,“ říká Gajdoš.

Odběratelé tepla jsou se službou spokojení, ne tak už s cenou. Původně kutnohorští radní loni v prosinci odsouhlasili snížení nájmu z teplárny na osm milionů korun, ale nakonec usnesení zrušili.

„Zdá se mi, že politika města vůči nám občanům je někdy trochu zvláštní,“ říká Růžena Večeřová.

„Část lidí tím pádem nedobrovolně přispívá do městského rozpočtu platbou tepla. Cena by jinak mohla být nižší,“ tvrdí člen dozorčí rady KH Tebis a zastupitel Zdeněk Dvořák.

Úspoře pomohlo, že město je plátcem DPH. Odběratelé na tom vydělali.

„Původně radní uvažovali, že nájem dvanáct milionů bude navýšený o DPH, ale nakonec rozhodli, že dvanáct milionů bude včetně DPH. Ušetříme dva miliony a udržíme stejnou cenu 595 korun za jeden gigajoul jako vloni,“ říká jednatel KH Tebis Vladimír Gajdoš.