Prodejní ceny bytů klesají. Největší zájem je o garsonky

Lidé se stěhují do menších bytů. Zájemce o tři plus jedna ve Strakonicích Sedmička za dva měsíce nenašla.

Je možné v dnešní době pronajmout byt tři plus jedna? Před několika lety to nebyl problém. Teď ano.
Redaktorky Sedmičky hledaly nájemníky pro zařízený panelový byt o třech místnostech a se zavedeným internetem. V klidné části Strakonic. Nájem činil 8 500 korun včetně všech poplatků a stejně vysoká vratná kauce.

Selhávají vývěsky. Zbývá realitní kancelář

Nájemníka potřebují najít rychle, a tak to zkoušejí bez inzerátu v novinách. Přes vývěsky v nejnavštěvovanějších supermarketech.

Přesto, že kartičky na nástěnkách bývaly spolehlivé, teď na ně reaguje jen pár lidí. Po krátkém rozhovoru s volajícími je snadné poznat, že dvakrát osm a půl tisíce dohromady nedají.

Vývěsky se ale hned po prvním dnu ztrácejí, a přitom žádný zájemce nevolá. Je jasné, že je pokaždé odstraní jiný inzerující, aby se zbavil konkurence, protože nabídky na stejně velké byty tam visí tři.
Z jiného obchodu kartičku odnese realitní makléř, který neshání byt, ale možnost výdělku.

Selhává i shánění zájemců po inzerátech v novinách, na internetu, poptáváním po známých. Poslední možností, po dvou měsících, je realitní kancelář. Redaktorky zaevidují byt v realitní kanceláři Hrdlička – Hrdličková.

Nabídka a poptávka po bytech neklesá. „Nájmy ale šly nahoru, platy dolů. Garsonky a byty 1+1 nejsou, protože jsou relativně nejlacinějším bydlením. Vyhledávají je nejen jednotlivci, ale i rodiny, které se z většího nájemního bytu stěhují do menšího,“ říká o situaci s byty na Strakonicku Břetislav Hrdlička.

Byty s vysokým nájmem, například desetitisícovým, jdou na odbyt nejméně, protože náklady jsou stejné jako splátka hypotéky a zájemci o bydlení raději volí tuto variantu.

Větší byty si většinou berou skupiny mladých, vietnamští podnikatelé nebo podniky pro své manažery. Není výjimkou, že si v nich dělají podnikatelé společně s bydlením nízkonákladové výrobní dílny nebo kanceláře. Čím je nájem bytu vyšší, tím víc je nájemník nestálý, protože hledá něco levnějšího.

Nájemníkem ve svém vlastním bytě

Během pár let spadly na Strakonicku ceny bytů. Zhruba o deset procent. „Podle mě je to horší dostupností hypoték a nejistotou práce. Loni si mladí pořizovali byty i s těmito riziky, letos váhají,“ říká Hrdlička.

Lidi dělí do tří skupin. Na majetné, kteří do bytů ukládají peníze a pronajímají je. Na ty, kteří přišli o práci, nemají peníze na splácení hypoték a půjčují si bezhlavě od nebankovního sektoru. Poslední skupinou jsou lidé, kteří neriskují a vyčkávají, až skončí krize.

Ze současné situace rovněž profitují bohaté nebankovní lichvářské skupiny. Zoufalým lidem vnucují peníze oproti ručení jejich bytem.

Stává se, že je zadlužený člověk bez jistého příjmu nucený svůj zastavený byt věřiteli prodat. Pak ho vyklidí, nebo ho v něm nový majitel nechá v nájmu. Z majitelů jsou pak nájemníci svého bývalého bytu. Řešením je velký byt včas prodat a koupit méně nákladný.

Podobná situace je i v Písku. Podle majitele realitní kanceláře Jaromíra Grégra se zhruba jeden rok zpátky, tedy v období, kdy se začalo mluvit o ekonomické krizi, snížil zájem o prodej bytů.

O letošních prázdninách se téměř neprodávaly. Důvody byly stejné jako ve Strakonicích. V nabídce realitních kanceláří se tak objevilo hodně bytů na prodej.

„Postupně došlo ke snížení prodejních cen, zejména u panelových bytů a bytů v horších lokalitách. Na druhou stranu se začaly byty více pronajímat. I tady byli ale zájemci zdrženlivější. To se projevilo zejména u panelových a velkých bytů snížením ceny,“ vysvětluje Grégr.