Prolomit tabu a pomáhat. Jak miliardář Vlček buduje dětský hospic

Ondřej Vlček chce dětský hospic otevřít v roce 2026

Ondřej Vlček chce dětský hospic otevřít v roce 2026 Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Vaše dítě se nevyléčí. To jsou slova, která žádný rodič nechce slyšet. Podle analýzy Nadace rodiny Vlčkových si je ovšem musí vyslechnout každý 94. rodič v České republice. Dozví se, že jeho dítě zemře, a přestože to nechce a neumí přijmout ani pochopit, nezbývá, než svého nejmilejšího, svou nejmilejší na této cestě vyprovodit.

„Dětská paliativní péče je v České republice na rozdíl od kurativní péče zanedbaná,“ říká s povzdechem Ondřej Vlček. „Propadá to mezi zdravotnický a sociální pilíř a ani jeden se toho moc nechce chytit.“ Miliardář Vlček vysvětluje, že právě proto se s manželkou Katarínou, paliativní lékařkou, rozhodli zaměřit na toto téma a věnovat mu čtyřicet procent svého celkového majetku.

V hale pro virtuální realitu Virtuplex lidé z nadace přibližují složité téma a své plány novinářům. Nasazují nám brýle na virtuální realitu a se slovy „na každé chvilce záleží“ nás přenesou k záhonu květin na dvoře historické usedlosti Cibulka v Praze Košířích. Od 14. století se tu vystřídala knížata, klienti sociálního bydlení a také squatteři. Do roku 2026 ji nadace ji promění na centrum dětské paliativní péče.

Vizualizace nám ukazují, jak v historickém areálu přibude nová budova s prosklenou přední částí, která poslouží jako hospic. Vzniknou v ní pokoje pro dvanáct dětských pacientů a nahoře pod střechou velmi důležitá součást centra – byty pro jejich rodiče i sourozence.

V Česku je zhruba třináct tisíc rodin zasažených vážnou nemocí dítěte a každý rok jich přibývá osm set. Hospic s kapacitou pro dvanáct dětských pacientů se tak zdá až příliš skromným plánem. Podle propočtů nadace by ovšem stačily na pokrytí potřeb rodin z celé republiky takové „Cibulky“ čtyři.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!