Proměny cen starších bytů v posledních dvou letech

Liberecký kraj vždy patřil a i v současnosti patří ke krajům s výrazným rozvojovým potenciálem. Díky rychlostním silnicím R10 a R35 má kraj i jeho krajské město výbornou dostupnost Prahy stejně jako dynamicky se rozvíjejícího středočeského regionu. Navíc se zlepšuje i přeshraniční spojení směrem do Polska a Německa, především po ose Liberec – Žitava.

Kromě tohoto centrálního regionu však na území kraje najdeme i regiony stagnující, například Českolipsko, Novoborsko nebo Semilsko. Vedle převažujícího kvalitního přírodního prostředí a atraktivních oblastí, jako jsou Český ráj nebo Máchovo jezero, najdeme na území kraje několik míst s ekologickými zátěžemi, řadu brownfieldů či pozůstatků po těžbě uranu v okolí Ralska.

Důležitým fenoménem, který v Libereckém kraji ovlivňuje úroveň cen bydlení, je rekreace. Atraktivní sídla v Jizerských horách a v Krkonoších, jako jsou třeba Harrachov nebo Rokytnice nad Jizerou, vykazují ceny starších bytů srovnatelné s Libercem nebo s Jabloncem. Tyto ceny jsou často ovlivněny cenami tzv. apartmánových bytů neboli bytů, které slouží pouze k sezonnímu využití. Zájem o takové byty sice v poslední době klesá, nicméně vliv bohaté klientely na trh s byty v rekreačních oblastech Libereckého kraje i nadále přetrvává.

[file:13710:small:right]

Celkově však vývoj cen starších bytů v uplynulém období koresponduje až na lokální výjimky s vývojem ve zbytku republiky, i ve většině měst Libereckého kraje došlo k poklesu cen. Nicméně propad cen se oproti loňskému roku snížil z průměrných devíti procent na pouhá tři procenta. V několika městech Libereckého kraje byl dokonce mezi lety 2011 a 2012 zaznamenán růst. Jedná se o Doksy (10 %), Nový Bor (2,9 %), Jablonec nad Nisou (3,1%) a Lomnici nad Popelkou (4,3 %). Stagnaci, popřípadě pouze mírný růst nebo mírný pokles cen vykázala města Rokytnice nad Jizerou, Semily, Turnov, Mimoň a Železný Brod. Propad cen se nezastavil v Novém Městě pod Smrkem, dokonce se i urychlil, a to z 9,5 % mezi lety 2010 a 2011 na 14,9 % mezi lety 2011 a 2012. Ceny v Novém Městě pod Smrkem jsou ze sledovaných měst v Libereckém kraji nejnižší, dosahují pouhých 518 000 Kč, což je možné připisovat odlehlosti města, nedostatku pracovních příležitostí a celkově nízkému ekonomickému potenciálu celého Frýdlantska. K dalšímu významnému propadu cen došlo i v Chrastavě, mezi roky 2011 a 2012 tam ceny bytů klesly o 8,4 %.

Nejvyšší ceny bytů v kraji byly v uplynulých letech vždy v Liberci, nicméně vzhledem k jejich poměrně výraznému poklesu v posledních dvou letech se na libereckou úroveň dostaly ceny v Rokytnici nad Jizerou a do těsného závěsu i ceny v Jilemnici a v Turnově. Rokytnice nad Jizerou se tak v prvním čtvrtletí roku 2012 stala nejdražším městem ze všech sledovaných měst v Libereckém kraji. Sice pouze o 21 000 Kč, nicméně ještě v I. čtvrtletí roku 2010 byl rozdíl 154 000 Kč ve prospěch Liberce.

*

Institut regionálních informací, s. r. o. (IRI)

Dlouhodobě sleduje vývoj tržních cen bytů ve vybraných městech České republiky. Informace o realitním trhu jsou získávány z inzerce v tisku a na internetu. Celkové vyhodnocení cen je prováděno jednou ročně, vždy 15. listopadu. Kromě tohoto vyhodnocení jsou zpracovávány dílčí závěrky vývoje cen v krajských a okresních městech za jednotlivá čtvrtletí. V Praze je vyhodnocení údajů prováděno každý měsíc. Pro sběr a vyhodnocení cen nemovitostí vypracoval Institut regionálních informací vlastní metodiku s využitím standardní jednotky, kterou je starší byt I. kategorie s podlahovou plochou 68 metrů čtverečních v běžné, nikoli okrajové poloze (standard IRI).