Prosečtí se bouří kvůli obchodu

Lidé na sídlišti Proseč v Jablonci se strachují, že nový krám přiláká opilce, a oni tak přijdou o klid i čistotu svého domova.

Na dva tábory rozdělila obyvatele jabloneckého sídliště Proseč stavba prodejny potravin. Jedni se těší, že se konečně dočkají obchodu kousek od bytu, druzí se bojí opilců, kteří by mohli s krabicovým vínem a lahvemi piva posedávat kolem.
„Prodejna sama o sobě mi vůbec nevadí. Máme ale strach z toho, co jejím otevřením může vzniknout,“ vysvětluje Viera Langrová, která bydlí v domě hned vedle budoucího obchodu.

Přijdou o klid

Místní se obávají, že se v okamžiku otevření prodejny začnou do jejího okolí stahovat party dělníků z okolních stavenišť, kupovat si alkohol a popíjet u obchodu.
„Začnou močit všude kolem, pohazovat nedopalky cigaret, a pokud půjde o večerku s provozní dobou třeba do půlnoci, večer doma uslyšíme každé slovo, co si venku před prodejnou řeknou,“ objasňuje obavy Langrová. Místní se také strachují, že tak přijdou o udržované okolí domů. „Chceme se přihlásit i do soutěže o nejkrásnější sídliště, a tohle nám to může překazit,“ obává se Langrová.
Nesouhlasné reakce lidí vyvolává i umístění stavby. Obchod totiž vyrostl hned vedle dětského hřiště a tam, kde si děti hrály. „Na celém sídlišti je pouze jedno malé hřiště, a teď ani jedna rovná plocha, kde si můžou děti hrát s míčem nebo jezdit na kole. Obchod vítám, ale lepší, kdyby stál jinde,“ vysvětluje jedna z místních, Lucie Vaisová.

Zbytečný obchod?

Město Jablonec se proti reakcím Prosečských brání. „Než jsme stavbu prodejny odsouhlasili, udělali jsme mezi lidmi průzkum. A vyšlo nám, že obchod chtějí. Pak ale otevřeli nedaleko obchodní centrum Rýnovka a prvotní nadšení vyprchalo,“ říká místostarosta Jablonce Lukáš Pleticha. Podle něj je pořád dost těch, kteří by v obchodě nakupovali.
Ale i na to mají místní odpověď. „Lidi chtěli obchod předtím než Rýnovku otevřeli. Dnes si všichni raději zajedou na nákup tam. Navíc průzkum, který se tady kdysi dělal, nebyl dost jasný. Zúčastnilo se ho asi třicet procent obyvatel a jen o něco víc z dotázaných bylo pro stavbu prodejny,“ tvrdí Miloš Krčmář, předseda osadního výboru Proseče nad Nisou. Jak vše dopadne, se ukáže až po otevření prodejny, které místní už jen těžko svými protesty zvrátí. Stavba je téměř u konce. „Chybí ještě kolaudace. Přesný termín otevření zatím provozovatel neurčil,“ uvedla mluvčí jablonecké radnice Jana Fričová.
„Malá večerka bude fajn, koupím tam drobnosti, které jsem zapomněla,“ těší se Jana Vavřínová. Méně nadšená je Viera Langrová, které je jasné, že třeba bourat prodejnu kvůli protestům místních nikdo nebude. „Uvidíme. Víme, že obchodník za to nemůže. Všechno je v lidech, hlavně ti se musí chovat slušně. Snad to nebude muset potom řešit městská policie,“ dodala Langrová.