Proti proudu času. V ateliéru Seidel

Starobylý fotoateliér v Českém Krumlově láká na unikátní sbírku dobových fotografií i původní vybavení.

Že Český Krumlov je plný domů s bohatou historií i se spoustou vzpomínek, snad už nemůže nikoho překvapit. Secesní dům na adrese Linecká 272 není výjimkou. Naopak. Právě zde sídlí už od roku 1905 fotoateliér rodiny Seidelů.

Ateliér se dochoval v plné autentičnosti, a to spolu s fotoaparáty, zvětšováky, fotokomorami či původními malovanými pozadími. Ještě větší cenu má zhruba 140 000 skleněných desek s dobovými fotografiemi. Ty dokládají, jak se na počátku minulého století žilo mezi Čechy a Němci převážně na Šumavě.

„Na jednom místě se dochovala jednak samotná budova s ateliérem a minimálními stavebními úpravami, dále významná část původního technického vybavení fotoateliéru a konečně i samotné dílo poměrně velkého rozsahu. Fotoateliér Seidel je z těchto důvodů unikátní příležitostí k vytvoření kulturního projektu světového významu,“ zvou návštěvníky webové stránky ateliéru Seidel.

Zájemci si prohlédnou, jak a čím se před sto lety lidé fotografovali, jak se obrázky vyvolávaly, jak vypadala pokladna, kde se zákazníci před focením upravovali, anebo kde bydlel majitel domu a fotograf Josef Seidel. Kromě toho tu jsou k vidění kompletní zápisky o jednotlivých fotkách, zákaznické knihy anebo pečlivě vedená pokladní kniha. V roce 2005 dům a jeho veškeré vybavení od dědiců Seidelových koupil Českokrumlovský rozvojový fond, který jej přes dva roky opravoval.

Zpřístupnění se povedlo v roce 2008 bez velkých stavebních zásahů. Kdo se bude chtít v ateliéru nechat vyfotit, bude sedět na stejné lavici jako zákazníci v minulém století.

Prohlídky se konají celoročně a každou celou hodinu. Návštěvníci se prochází minulostí zhruba padesát minut. Dospělí zaplatí sto korun, studenti a důchodci sedmdesát a děti pak čtyřicet korun. Průvodce zavede skupinku nejprve do přízemí do tehdejší pokladny, kde si zákazníci vyzvedávali své fotografie a platili za ně. Následuje obytná část, kde bydlel Josef Seidel s rodinou, pak přijde na řadu temná komora na výrobu pohlednic. V prvním patře je už celý ateliér s několika místnostmi, kde se lidé mohli na fotografování připravit.

„Cestovní fotoaparát Josefa Seidela fotil na rozměry deset krát patnáct centimetrů a doba osvitu byla osm minut. Tím se chtěl Seidel vyvarovat, že by mu do záběru například vběhl pes. Tehdejší fotomateriály nebyly tak světlocitlivé jako dnes,“ vypráví průvodkyně turistům.

Ateliérem ale dnes neprocházejí jenom turisté. Jako doma tu jsou pracovníci muzea, odění v dobovém oblečení, s nimiž se může návštěvník nechat vyfotit před malovaným pozadím.

Museum fotoatelier Seidel

* otevřeno je celý rok, prohlídky se konají od 9.00 do 12.00 a od 13.00 do 17.00
* vstupné pro dospělé činí 100 korun, pro studenty a důchodce 70 korun, pro děti do patnácti let pak 40 korun
* více informací na čísle +420 380 712 354 a také na webové adrese www.seidel.cz