Protipirátský boj je stále efektivnější a přesto marný

Mega, Kim Dotcom

Mega, Kim Dotcom Zdroj: CTK

V říjnu utichl Isohunt a na začátku prosince Hotfile. Právní týmy jsou stále efektivnější a provozovatelé se děsí obrovských pokut. Jenže fenomén warezu nelze jen tak zastavit.

Tak nám zabili Hotfile. Tedy nám, to je složitější, u nás se totiž Hotfile nikdy netěšil nijak vysoké popularitě. Pokud se pokusíte s pomocí Googlu vyhledat všechny hotfilové odkazy třeba na warezovém fóru Warcenter, zjistíte, že má toto úložiště oproti takovému Hellshare jen desetinové zastoupení.

Déjà vu Megauploadu

Faktem zůstává, že Hotfile chřadnul dlouhé měsíce i ve světě. Zatímco ještě v roce 2011 patřil podle Alexy k pětistovce nejnavštěvovanějších webů, letos se už nevlezl ani do první tisícovky. Svého největšího úspěchu dosáhl vlastně jen na krátkou chvíli počátkem roku 2012, kdy jasně zazářil v souvislosti s pádem Megauploadu. Těžko říci, jestli byla hlavním důvodem zájmu touha najít náhradu za zrušené Dotkomovo doupě, nebo se mnozí o Hotfilu dozvěděli jen proto, že tehdy o alternativách Megauploadu psal prostě každý.

Relativizace popularity úložiště ale nic nemění na tom, že se na jeho serverech ještě před pár dny nacházely miliony souborů. Jistě, byl mezi nimi tradiční warez, ale stejně tak soukromá data a legitimní zálohy mnoha uživatelů z celého světa. Dnes se tedy opakuje historie a ti, kteří na Hotfilu opravdu našli útočiště po pádu Megauploadu, nyní zažívají nepříjemné déjà vu. Opět přišli o všechno a ani tentokrát se s nimi už nejspíše nebude nikdo bavit, na stránkách služby totiž svítí jen informace o tom, že byl Hotfile prostě navždy zastaven. Nenajdete tam ale žádnou zmínku o tom, že si své soubory můžete stáhnout zpět na počítač. Principiálně by to přitom neměl být takový problém, tentokrát totiž nedošlo k odstavení serverů služby americkými úředníky, ale samotným provozovatelem, který po mnohaleté soudní tahanici hodil ručník do ringu a odešel.

Soudní maraton započal žalobou z roku 2011, kterou podaly filmová studia Disney, 20th Century Fox, Universal, Columbia Pictures a Warner Bros. Podstata žaloby se přitom prakticky nelišila od ostatních případů té doby. Podle filmařů Hotfile nedodržoval legislativu Digital Millenium Copyright Act z konce 90. let minulého století.

Warezová úložiště se zrodila díky principu safe harbor

DMCA je v posledních letech velmi citovaná zkratka a skrývá se pod ní novela amerického autorského práva vylepšená o některé dílčí zákony, které upravují základní pravidla hry na internetu. Ačkoliv je DMCA ryze americká legislativa, její myšlenky jsou zakotvené i v evropském a českém právu.

Jedním z těchto společných bodů je například princip safe harbor – bezpečný přístav, který definuje praxi, podle které nejsou internetoví podnikatelé zodpovědní za činnost svých klientů, dokud se neseznámí s tím, že je tato činnost trestná. Díky tomuto přístavu vznikla na americkém internetu hromada služeb, kde uživatelé zvesela sdílejí warez. A ten warez je tam tak dlouho, dokud není provozovatel seznámen s tím, že se jedná o warez, tedy dokud se neozve sám majitel autorských práv a vše nedoloží. Provozovatel pak soubor buď smaže a je z obliga, nebo jej nesmaže a nechá vše být, čímž ale zase riskuje žalobu. Pokud by soud uznal, že se opravdu jednalo o warez, provozovatel s tím byl seznámený a přesto nic neudělal, rázem se z něj stává pachatel.