Průlom v léčbě neplodnosti? Francouzi prý vypěstovali lidské spermie

lidské spermie při testování plodnosti

lidské spermie při testování plodnosti Zdroj: Bobjgalindo, GDFL, wiki

Obor léčby mužské neplodnosti čeká zemětřesení: francouzská biotechnologická společnost Kallistem tvrdí, že se jí podařilo v laboratorních podmínkách poprvé v historii vypěstovat plně funkční lidské spermie. Její vědci tak prý drží ve svých rukách naději stovek tisíců neplodných párů zoufale toužících po potomkovi. Oznámení Francouzů však provází zdvižená obočí mnoha odborníků na léčbu neplodnosti: firma totiž zatím neposkytla jediný důkaz, že tak opravdu učinila.

„Vyvinuli jsme laboratorní technologii - Artistem, která dokáže vyprodukovat zdravé mužské pohlavní buňky,“ tvrdí ředitelka firmy Isabelle Cuocová Kallistem pro britský deník The Independent s tím, že veškeré detaily k této technologii a postupům hodlá zveřejnit až 23. června, kdy prý dojde k završení patentového řízení.

Právě neposkytnutí dostatku podkladů však mnohým lékařům přijde minimálně jako nezodpovědné: „Takto nepodložená tvrzení způsobí jediné: prohloubení trápení neplodných mužů, pro které tato metoda představuje jedinou naději na vlastního potomka,“ varoval profesor Allan Pacey v Daily Mail. Absence takzvaného peer review tak na objev vrhá temný stín pochybností.

Přeměna ve spermii

Vědci se snaží přijít na to, jak přeměnit samčí zárodečné buňky, takzvaná spermatogonia, ve spermie po více než patnáct let. Zatím však dosáhli jen dílčích úspěchů, plně funkční spermie dokázali vypěstovat pouze u myší, u lidí byli zatím neúspěšní.

Spermie v lidském těle vzniká při 72denním procesu, v průběhu kterého, v případě neplodných mužů, nastane chyba a výsledná spermie je poškozená – buď se nedokáže hýbat, nebo je neschopná předat genetickou informaci. Kallistem tvrdí, že dokáže tento proces dozrávání pohlavní buňky (spermatogenezi) regulovat a zajistit, že z něj vzejde funkční spermie vhodná k použití při oplodnění „ve zkumavce“.

Miliardový byznys

Firma na svůj objev nicméně dál sází: za účelem vybudování širší platformy pro léčbu neplodnosti prostřednictvím Artistemu údajně založila crowdfundingový projekt na serveru WiSeed. Na zmíněném serveru však zatím není k nalezení.

Cuocová tvrdí, že firma by ráda začala metodu ověřovat v klinických testech již v průběhu roku 2016. Pokud prý dojde k úspěšnému završení testů a komerčnímu nasazení metody, celý byznys by prý mohl generovat, při předpokládaném ošetření až 50 tisíc pacientů ročně, kolem 1,7 miliardy britských liber ročně (přes 64 miliard korun).